Україна ввела нові санкції проти 150 осіб, які працюють на ворога, – Зеленський

Джерело: вечірнє звернення президента

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна ввела нові санкції проти більш ніж 130 юридичних осіб та понад 20 фізичних осіб, які працюють на російську агресію.

“Є нові санкційні рішення України: я підписав відповідні укази, вони вже опубліковані. Це загалом більш ніж 130 юридичних осіб та понад 20 фізичних осіб. Тих, хто працює на російську агресію, тих, хто допомагає їй, тих, хто став на підлий шлях колаборації з державою-терористом. Усі вони відповідатимуть за свої дії”, – сказав президент.

Зеленський також подякував за міжнародну військову підтримку України та збільшення санкції США проти РФ. 

“Є рішення щодо фінансових установ, які допомагають Росії обходити санкції та співпрацюють із ВПК терористів. Є і нові санкційні рішення проти тих, хто допомагає Росії експортувати нафту з порушенням прайс-кепів. Тиснути саме на такі російські звʼязки зі спільниками особливо важливо. Я вдячний за це”, – зазначив глава держави.

 Зеленський наголосив на важливості повітряного щита для України і анонсував “відповідні кроки”, які готують партнери. 

“Можливість збивати російські винищувачі – це один із ключів до завершення цієї війни, до справедливого завершення. Я дякую всім партнерам, які нам із цим уже допомагають і які готуються до відповідних кроків у підтримці наступного року”.

 Президент подякував українським воїнам та особливо відзначив захисників зі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

За оцінками аналітиків, готовність російського військового командування досягати обмежених тактичних успіхів в обмін на значні втрати бронетехніки буде ставати дедалі дорожчою через обмежені запаси озброєння і техніки радянських часів.

Президент України Володимир Зеленський увів у дію нові санкції, які стосуються низки фізичних осіб та компаній. Відповідний указ був підписаний після рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) від 5 жовтня 2024 року, яке стосується застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про черговий випадок воєнного злочину російських військ — розстріл беззбройних українських військовослужбовців у Нью-Йорку, що на Донеччині.

Україні передали перші винищувачі F-16 від Нідерландів, що стало важливим кроком у зміцненні оборонних спроможностей країни. Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс повідомив про передачу літаків, підкресливши їхню необхідність в умовах постійних російських авіаударів.

Європейський Союз розглядає можливість зміни системи військової підтримки України у відповідь на вето Угорщини, яка має проросійську позицію. Очікується, що 9 жовтня відбудеться політична домовленість між послами ЄС щодо надання Україні 50 мільярдів євро допомоги, отриманих від заморожених активів РФ.