В Ірані стратили чотирьох людей, звинувачених у диверсії та зв’язках з «Моссадом»

Джерело: Reuters

В п’ятницю, 29 грудня, в Ірані стратили чотирьох людей, у тому числі жінку, за звинувачення в “саботажі” зі зв’язками з ізраїльською розвідувальною службою “Моссад”.

“Чотирьох членів диверсійної групи, пов’язаної з сіоністським режимом… було страчено сьогодні вранці відповідно до законних процедур”, – заявило інформаційне агентство новин Mizan.

Їх звинуватили у “масштабних” діях під керівництвом офіцерів “Моссаду”, спрямованих на безпеку Ірану.

Напівофіційне інформаційне агентство Tasnim ідентифікувало чотирьох страчених як Вафу Ханареха, Арама Омарі, Рахмана Пархазо, а також жінку Насім Намазі.

Вони були основними засудженими у справі, в якій фігурували 10 правопорушників, але поки невідомо, чи решті також загрожує страта.

Зазначається, що їх місія включала викрадення людей, погрози та підпали автомобілів і будинків неназваних цілей.

Іранська розвідка вела ретельне спостереження за групою щонайменше чотири місяці, приблизно з січня 2022 року до їх арешту.

Під час арешту іранські ЗМІ повідомили, що 10 осіб, які перебували на відеозв’язку з офіцерами “Моссаду”, “підпалювали машини та будинки людей, пов’язаних з апаратом безпеки, і отримували готівку за фотографії, які вони надсилали агентам “Моссаду””.

Іран звинуватив Ізраїль у здійсненні кількох нападів на об’єкти, пов’язані з їх ядерною програмою, і в убивстві їх вчених-ядерників протягом останніх років. Ізраїль не спростував і не підтвердив ці звинувачення.

У серпні Іран звинуватив Ізраїль у причетності до “однієї з найбільших диверсійних змов”, спрямованих проти його оборонної промисловості та виробництва ракет.

У липні міністерство розвідки Ірану заарештувало мережу агентів, які працювали на Ізраїль, перш ніж вони змогли здійснити диверсії в конфіденційних місцях.

У січні минулого року Ізраїль заявив, що зламав іранську шпигунську групу, яка вербувала ізраїльських жінок через соціальну мережу Facebook для фотографування конфіденційних сайтів.

У квітні 2021 року Тегеран звинуватив акт “ядерного тероризму” у збої з електропостачанням на своєму заводі зі збагачення урану в Натанзі в пустелі в центральній провінції Ісфахан.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.