У Лівії знайшли голову статуї божества Вакха римської епохи

Джерело: Аrkeonews

Археолог Іссам Менфі з Лівії виявив голову статуї Вакха, римського божества виноробства, в водному каналі недалеко від історичного міста Кирена. Цей артефакт було передано кіпрському управлінню старожитностей.

Вакх, відомий також як Діоніс і Бахус у римські часи, вшановувався як бог вина, родючості, театру і веселощів. У сільському господарстві він асоціювався з богом дерев і лісу, тож часто його зображали у проханнях про сприяння росту садів.

Фото: Аrkeonews

Кирена, заснована в 631 році до н.е. емігрантами з грецького острова Фера, розташована біля сучасного містечка Шахат у муніципалітеті аль-Джабель аль-Ахдар. У часи правління Птолемеїв в Єгипті, Кирена стала важливим інтелектуальним центром класичного світу, знана своєю медичною школою та видатними філософами, що привернуло увагу Риму і призвело до переходу міста під римське управління у 96 році до н.е.

Після того, як Кіренаїка об’єдналась з Критом у 67 році до н.е., Кирена стала адміністративним центром регіону. Відносний мир і процвітання міста тривали два століття до повстання євреїв у 115 році н.е., що спричинило його занепад.

Подальше знищення Кирени відбулося через потужний землетрус у 365 році н.е., а арабське завоювання у 642 році н.е. зробило місто руїною, що збереглася до наших днів.

Американська компанія-розробник софту для розпізнавання тексту ABBYY масово звільнила співробітників з російським громадянством, як мінімум із трьох своїх міжнародних офісів — на Кіпрі, в Угорщині та Сербії.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.