Не допустила Трампа до праймеріз: держескретарці штату Мен загрожує імпічмент

Джерело: Asociated Press

Державній секретарці штату Мен Шенні Беллоуз може загрожувати імпічмент в законодавчому органі штату через її рішення не допустити колишнього президента Дональда Трампа до праймеріз (тип голосування, у якому обирається один кандидат від партії).

Зокрема один із законодавців від Республіканської партії пообіцяв домагатися імпічменту держсекретарки, попри те, що більшість у законодавчому органі мають її однопартійці.

Як розповіли у виданні, Беллоуз відмовилася коментувати спробу імпічменту, однак сказала, що згідно із законом штату, вона зобов’язана приймати рішення.

“Відповідно до закону штату Мен, я маю не лише повноваження, але й зобов’язана діяти. Я дотримуватимусь Конституції та верховенства права згідно з вказівками судів”, – пояснила вона.

Зазначено, що рішення Беллоуз в четвер, 28 грудня, було прийнято після рішення Верховного суду Колорадо, який видалив Трампа з голосування відповідно до розділу третього 14-ї поправки. Це рішення відкладене, доки Верховний суд США не вирішить, чи порушив Трамп положення часів громадянської війни, яке забороняє особам, які брали участь у повстанні, обіймати посади.

“За 150 років жодного кандидата не зняли з голосування за участь у повстанні. За останні два тижні це сталося з Дональдом Трампом двічі. На Верховний суд чинитиметься великий тиск, щоб він якомога швидше вніс ясність”, — наголосив Дерек Мюллер, професор Школи права Нотр-Дам і дослідник виборчого права.

Своєю чергою, конгресмен Мена Джон Ендрюс, який представляє Комітет у справах ветеранів і юридичних справах, і наполягає на процедурі імпічменту Беллоуз назвав це рішення “проявом гіперпартійності”. Він заявив, що надіслав повідомлення до офісу ревізора штату, який може запустити процес відставки.

“Існує двопартійна опозиція екстремальному рішенню, прийнятому держсекретарем. Вона явно перевищила свої повноваження. Залишається побачити, чи матимуть її зусилля з придушення виборців достатню підтримку демократів”, – зауважив лідер республіканців у Палаті представників Біллі Боб Фолкінгем.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.