У США розсекретили деякі документи зі «списку Епштейна»

Джерело: CNN

У Сполучених Штатах суд розсекретив першу частину документів, які вказують на осіб, причетних до справи американського фінансиста Джеффрі Епштейна, обвинуваченого в педофілії та організації проституції.

Згідно з повідомленням CNN, таке рішення прийнято у грудні в контексті судового позову проти спільниці Епштейна Гіслейн Максвелл. Очікується, що наступні частини документів будуть опубліковані найближчими тижнями, загалом передбачається розкриття інформації про майже 200 осіб. Важливо зазначити, що не всі особи, які згадуються в документах, безпосередньо причетні до злочинів Епштейна.

Перша серія документів не принесла сенсаційних відкриттів, більшість інформації з яких вже була раніше оголошена в ЗМІ та інших судових матеріалах. Однак це перший випадок, коли такі документи стали доступними через офіційну юридичну систему.

Документи включають уривки свідчень Максвелл і Вірджинії Джуффре, а також свідчення Йоганни Сьоберг, яка розповіла про непристойну поведінку принца Ендрю під час фотографування. Хоча розповідь Сьоберг раніше було оприлюднено – це перший раз, коли її покази стали відомими через суд. Сьоберг також зазначила, що Епштейн часом змушував її переступати власні межі комфорту, примушуючи до сексуальних масажів.

У своїх свідченнях 2016 року Сьоберг згадала розмову з Епштейном про колишнього президента США Білла Клінтона, зазначивши, що Епштейн натякав на його вподобання до молодих дівчат.

Вірджинія Джуффре у своїх показах стверджувала, що Максвелл змушувала її вступати в сексуальні стосунки з різними особами, включаючи колишнього губернатора Нью-Мексико Білла Річардсона, принца Ендрю, Марвіна Мінського, французького модельного скаута Жан-Люка Брюнеля та американського інвестора Гленна Дубіна.

Також у свідченнях Джуффре залишилися неназвані три особи, чиї імена не розкрито у цій партії документів. Вона стверджує, що Максвелл наказала їй мати сексуальні стосунки із “неназваним принцом”, “власником великої мережі готелів” та особою з повністю зміненим ім’ям.

Хто такий Джеффрі Епштейн

Його справа стала однією з найбільш резонансних і скандальних у сучасній історії США. Спершу він був відомий як американський фінансист і меценат, проте широко відомим став через численні звинувачення у сексуальних злочинах, зокрема в торгівлі неповнолітніми для сексуального рабства. За даними слідства, Епштейн разом зі спільниками нібито вербував і змушував неповнолітніх до сексуальних стосунків.

У 2008 році чоловік уклав угоду з прокуратурою, згідно з якою він визнав себе винним у двох випадках злочинів, пов’язаних із сексуальними діяннями з неповнолітніми, уникнувши більш серйозних звинувачень на федеральному рівні. Він провів 13 місяців у в’язниці з правом виходу на роботу.

Вже наступного разу його заарештували у липні 2019 року на підставі нових звинувачень у торгівлі неповнолітніми з метою сексуальної експлуатації. У серпні того ж року Епштейна знайшли мертвим у своїй камері у в’язниці Метрополітен Корекційний Центр у Нью-Йорку. Офіційною причиною смерті було оголошено самогубство, але обставини його смерті викликали численні питання та теорії змови.

Справа Епштейна привернула увагу через його зв’язки із багатьма впливовими особистостями, включаючи політиків, членів королівських сімей, знаменитостей та бізнесменів. Це спричинило численні дискусії та спекуляції щодо можливої причетності інших високопоставлених осіб до його злочинів.

Гіслейн Максвелл – близька спільниця Епштейна, яку також було арештовано та звинувачено у допомозі Епштейну у вербуванні та експлуатації неповнолітніх дівчат. Суд над нею і засудження стали важливою частиною розслідування.

Велика Британія заборонила супермоделі Наомі Кемпбелл бути довіреною особою благодійної організації після того, як розслідування виявило, що кошти, зібрані на добрі справи, використовувалися на “нерозумні витрати”.

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців, яке сталося через косіння трави і “гламуризацію” столичних парків.

Понад 3600 хімічних речовин, дозволених для контакту з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або харчовому обладнанні, виявили в організмі людини, про що свідчить нове дослідження.

Станом на 16:00 в суботу, 28 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 66 атак. Основні зусилля окупанти і далі прикладають на Покровському напрямку, де провели третину від усіх атак на території України. Окрім того, окупанти активно діють на Лиманському, Курахівському та Времівському напрямках.

Сьогодні, 28 вересня, у Козачій Лопані Харківської області російські війська дроном атакували цивільну автівку, внаслідок чого загинув суддя, а ще три жінки поранені.