Російський олігарх Фрідман судитиметься з Україною через націоналізацію «Сенс Банку»

Джерело: ABH Holdings SA

Компанія російського олігарха Михайла Фрідмана ABH Holdings SA (ABHH) подала позов проти України на суму 1 мільярд доларів. Причина – націоналізація Україною “Сенс Банку”.

У заяві компанії мовиться, що запит на арбітраж та позовну заяву проти України у справі, яка є “перевіркою верховенства права на Заході”, подали 29 грудня 2023 року.

“ABHH вимагає повної компенсації за незаконну експропріацію Sense Bank українською владою шляхом примусової націоналізації. Позов подано до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID), провідного світового органу з розв’язання суперечок між інвесторами та державою під егідою Світового банку у Вашингтоні, округ Колумбія”, – мовиться у заяві.

Зазначається, що правовою підставою позову є договір між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України про взаємне сприяння та захист інвестицій.
ABHH скаржиться на “свавільні, непропорційні, необґрунтовані та дискримінаційні” кроки України, які призвели до націоналізації фінустанови.

“Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військової спекуляції, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів та акціонерів, включаючи UniCredit Bank та The Mark Foundation for Cancer Research”, – мовиться у заяві.

У компанії олігарха наголосили, що ця справа породжує “питання щодо верховенства права на Заході”.

Більш того, в ABHH впевнені, що Україна “не має реальної надії на законну перемогу” в арбітражі, а тому “надумано” звинувачує акціонерів ABHH.

“Основою цього є види безпідставних і незаконних кримінальних звинувачень, які традиційно були частиною моделей корпоративного рейдерства колишніх радянських держав. ABHH ретельно зафіксував усі випадки кампанії “чорного піару” України та розгляне можливість подання їх до міжнародного арбітражу”, – наголосили у компанії.

У компанії Фрідмана додали, що через вищевказані “порушення” Україна не має права стати членом Європейського Союзу у найближчому майбутньому.

Також в ABHH додали, що всі держави – навіть попри війну – повинні дотримуватись верховенства права.

Що передувало?

21 липня 2023 року Україна стала власником 100% акцій “Сенс Банку” (колишній “Альфа Банк Україна”).
Кабмін ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції “Сенс Банку” у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню.

Власниками прямої істотної участі в банку були ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Петро Авен, громадянин РФ Андрій Косогов.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.