У Харківській ОВА прокоментували вірогідність повторного наступу окупантів в регіоні

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Очільник Харківщини Олег Синєгубов прокоментував статтю видання The Telegraph про те, що у січні війська РФ відновлять наступ у регіоні.

За його словами, росіяни і справді посилили обстріли області протягом останніх днів, зокрема населених пунктів поблизу кордону.

“За останні два дні війська РФ випустили по цих населених пунктах десятки ракет С-300. Зафіксовано влучання в житлові будинки, інші об’єкти цивільної інфраструктури”, – сказав Синєгубов.

Водночас свідчень про те, що РФ готує новий наступ на Харківщину, немає. Синєгубов пояснив, що для цього ворожа армія повинна сконцентрувати військові підрозділи на певних напрямках, а цього зараз не спостерігається.

“Проте ситуація може змінюватися щохвилини, і ми, звичайно, уважно стежимо за цим. Ми розуміємо, що ворог від своїх намірів щодо можливого відбиття територій, які він втратив восени 2022 року, а також щодо міста Харкова, не відмовився. Маємо бути готові завжди”, – сказав він.

Що передувало?

Видання The Telegraph опублікувало статтю про те, що ЗСУ нібито готуються до наступу армії РФ на Харківщині. У виданні наголосили, що про це їм повідомило джерело, наближене до Збройних сил України.

Свої припущення видання аргументувало тим, що росіяни значно збільшили обстріли Харківської області, а на вихідних можуть посилено атакувати з повітря.

Щодо сухопутного наступу, то він, за даними ЗМІ, може розпочатись 15 січня.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що противник продовжує інтенсивні наступальні дії на Куп’янському і Бахмутському напрямках та перегруповується на Лиманському.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.