На ТОТ критично загострюється гуманітарна ситуація – ЦНС

Джерело: ЦНС

На тимчасово окупованих територіях критично загострюється гуманітарна ситуація. Зокрема на захоплених росіянами територіях фіксуються проблеми з водопостачанням, опаленням та медикаментами.

Зазначається, що росіяни не відновлюють цивільну інфраструктуру, яку ж самі зруйнували під час захоплення міст.

Так, у Бердянську ситуація із водопостачанням настільки погана, що містяни вимушені користуватися водою з річки Берда, яка мало придатна до вживання.

Водночас є проблеми з медикаментами. За даними ЦНС, українських і європейських ліків немає, є лише російські та китайські, які дуже дорогі та малоефективні. При цьому доступ до якісніших ліків мають лише російські військові та росіяни, які приїхали до Бердянська у відрядження.

Як йдеться у звіті, через дефіцит робітників й відсутність капітальних вкладень у підтримку інфраструктури більшість населення Донецьку, Горлівки, Макіївки та Ясинуватої Донецької області лишились без тепла та електроенергії. В області не працює 111 котелень, а на теплотрасах фіксується велика кількість проривів, ремонтувати які окупаційна адміністрація не планує.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що російські окупанти готуються завдати удару по українських ядерних об’єктах.

На Торецькому напрямку бійці 12-ої бригади спеціального призначення “Азов” спільно із суміжними підрозділами взяли в полон 17 солдатів російської армії. 

У Московській області невідомий обстріляв автомобіль полковника російської армії Нікіти Клєнкова. Окупант загинув. Тому, хто стріляв, вдалося втекти, його розшукує поліція.

У Міноборони поінформували, що відтепер медична допомога на полі бою надаватиметься з урахуванням реального польового досвіду українських військових медиків і напрацювань партнерів з НАТО.

В Іспанії поліція вилучила 13 тонн заборонених хімікатів, які прямували до РФ попри санкції, запроваджені щодо Росії, як відповідь на вторгнення в Україну.