Папа Римський закликав заборонити сурогатне материнство

Джерело: CNN

Під час промови 8 січня у Ватикані Папа Римський Франциск закликав загальної заборони сурогатного материнства, назвавши його “жалюгідним”.

“Я вважаю гідною жалю практику так званого сурогатного материнства, яке є серйозним порушенням гідності жінки та дитини, засноване на експлуатації ситуацій матеріальних потреб матері”, – сказав понтифік.

Він додав, що дитина – це “завжди подарунок”, а не основа комерційного контракту.

Папа Римський висловив надію, що міжнародна спільнота докладе зусиль, щоб “повсюдно заборонити цю практику”.

Католицька церква давно виступає проти сурогатного материнства , а також проти штучного запліднення, оскільки, за її словами, воно деперсоналізує зачаття та позбавляється деяких ембріонів, що, на її думку, є еквівалентом аборту.

Сурогатне материнство є незаконним в Італії та деяких інших країнах, тоді як в інших, як-от Велика Британія, сурогатне материнство є законним , але обмеженим, а комерційне сурогатне материнство заборонено. Закони про сурогатне материнство відрізняються від штату до штату у США.

Сурогатне материнство відкриває шлях до батьківства для тих, хто намагався завагітніти, а також для одностатевих пар і осіб, які не можуть завагітніти самостійно.

Водночас навколо сурогатного материнства давно виникли етичні сумніви, зокрема щодо того, чи є ця практика експлуататорською.

Варто зауважити, що ще у 2022 році Папа Римський Франциск заявив, що сурогатне материнство є “нелюдською та все більш поширеною практикою “орендованої матки”, під час якої жінок, майже завжди бідних жінок, експлуатують, а до дітей ставляться як до товару”.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.