Угорщина назвала умову, за якої може зняти вето на допомогу Україні від ЄС — Politico

Джерело: Politico

Будапешт розглядає можливість скасування вето щодо надання допомоги Україні з боку ЄС, якщо Європейська рада одностайно схвалить фінансування на щорічній основі.

У виданні підкреслили, що на практиці це надасть Орбану можливість блокувати фінансування України з боку ЄС щороку або ж отримувати поступки від Брюсселя за відмову від права вето.

Угорщина висловила цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС 5 січня. За словами дипломата, план передбачає річне надання Україні блоком 12,5 млрд євро грантів і кредитів, що в сумі складає 50 млрд євро протягом чотирьох років.

Хоча ця ідея вже раніше висловлювалася Угорщиною, вона вказує на значні маневри в підході Орбана в останні тижні, коли він виступав проти будь-якої допомоги Україні з бюджету ЄС. Проте деякі дипломати ЄС висловлюють сумніви, вказуючи на те, що річне прийняття рішення не забезпечить передбачуваності для України, пояснює видання.

За словами дипломата, багаторічна програма MFF не передбачає голосування за неї щороку.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.