У 2023 році зафіксовано найбільшу кількість цивільних жертв від вибухівки за понад 10 років

Джерело: BBC News

Згідно з новими дослідженнями, у 2023 році зафіксовано найбільшу кількість жертв від вибухівки серед цивільного населення за понад десять років.

У 2023 році британська благодійна організація Action on Armed Violence (AOAV) зафіксувала збільшення кількості загиблих серед цивільного населення від вибухівки на 122%.

Зростання значною мірою пояснюється війною між Ізраїлем і ХАМАСом у Газі та війною Росії в Україні.

У 2023 році AOAV виявила щонайменше 7307 вибухових інцидентів по всьому світу, порівняно з 4322, зареєстрованими в попередньому році.

Атаки спричинили загибель щонайменше 15 305 мирних жителів, що на 122% більше, ніж у 2022 році. Ще десятки тисяч зазнали поранень.

AOAV назвала війну Ізраїлю в Газі “основною причиною такого різкого збільшення” кількості жертв серед цивільного населення, що становить близько третини від загальної кількості жертв у світі.

Зафіксовано 920 інцидентів із застосуванням вибухової зброї в Газі, в результаті чого загинуло 9 334 особи. 

AOAV стверджує, що використання повітряної зброї в усьому світі зросло на 226% у 2023 році – з 519 випадків у 2022 році до 1694 минулого року.

Довідково: AOAV – це лондонська благодійна організація, яка записує та відстежує докази збройного насильства проти мирних жителів у всьому світі. Її звітність та аналіз використовуються міжнародними форумами, такими як ООН.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.