У Росії відновлюють заклики щодо широкомасштабного наступу на Харківщині – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

У Росії знову лунають заклики щодо відновлення наступу окупантів у Харківській області. Фахівці ISW прокоментували імовірність такого розвитку подій на фронті.

Напередодні речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що війська РФ зроблять усе, аби припинити удари України по Бєлгородській області РФ.

У Росії слова Пєскова почали використовувати як заклик до військ РФ створити 15-ти кілометрову “буферну зону” на Харківщині, аби відкинути ЗСУ від кордону з Бєлгородською областю.

Аналітики нагадали, що у Росії до подібної операції почали закликати ще влітку 2023 року, коли українські вони здійснювали рейди на територію РФ.

На думку ISW, якби зараз Росія спробувала просунутись на 15 км у глибину та кілька сотень метрів у ширину на Харківщині, то це потребувало б набагато більше сил та засобів, аніж тих, що зараз розташувала РФ уздовж всього кордону з Україною.

Раніше фахівці оцінювали, що російські війська можуть активізувати зусилля із захоплення Куп’янська Харківської області найближчими тижнями, і що російське угруповання на Куп’янському напрямку виглядає більш придатним для проведення інтенсивних наступальних зусиль, ніж деінде в Україні або вздовж кордону.

“Російські військові, ймовірно, зараз можуть проводити лише дії тактичного рівня в Харківській області з Бєлгородської області, які, щонайбільше, слугуватимуть фінтами для відволікання та відведення українських сил від можливої ​​російської операції на Куп’янському напрямку”, – резюмували аналітики.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.