У Харкові триває зведення першої в Україні підземної школи: відкриття запланували на весну

Джерело: Ігор Терехов/Telegram

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що будівництво першої “підземної школи” в Індустріальному районі Харкова відбувається за графіком, попри ворожі обстріли міста та морози.

Станом на 10 січня вже змонтовано всі бетонні конструкції, тож зараз роботу закцентовано на гідро- та теплоізоляції, проведенні систем каналізації, водогону та встановленні вентиляції.

Підрядники обіцяють тримати заданий темп, щоб вже з березня ми змогли навчати тут наших дітей і узятися до зведення наступної такої школи в одному з центральних районів міста, – зазначив Терехов.

Як повідомив “Об’єктив”, роботи зі зведення виконує “Житлобуд-1”.

Зауважується, що школу будують в Індустріальному районі, бо разом із Північною Салтівкою він найбільше постраждав на початку повномасштабної війни. Ще одна причина – поряд є чотири звичайні школи та багато дитсадків, зазначила директорка департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко.

Коли ми створили метрошколу, саме на метро “Тракторний завод” нам вдалося знайти лише одне приміщення. І попит на навчання – величезний. Плюс район Індустріальний – густонаселений. До центру їхати далеко. І переважна більшість шкіл не має укриттів. І дуже багато садочків. Якщо це ПРУ ми будемо використовувати як школу, то чому би сюди не запрошувати на кілька годин і дошкільнят, – пояснила Деменко.

Своєю чергою, міський голова додав, що фінансування цієї школи відбувається виключно за кошти міського бюджету. Орієнтовна вартість зведення – 56-58 мільйонів гривень.

Це великі кошти, але це потрібно робити. Це перший такий досвід, перший проєкт в Україні. Я хочу, щоб в усіх районах Харкова такі школи з’явилися. Зараз закінчимо Індустріальний, а потім перейдемо на центральні райони Харкова.

Зауважимо, 1 жовтня мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що у місті можуть побудувати першу підземну школу для безпеки дітей під час навчального року.

9 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що наразі 88% шкіл в Україні забезпечено укриттями.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.