NASA скасувало дослідницьку програму через стратегію SpaceX – ЗМІ

Джерело: Neowin

NASA відоме тим, що розширює межі космічних технологій, і досить часто з першої спроби успішно запускає місії вартістю мільярди доларів. Проте за такий підхід доводиться платити. Йдеться не лише про гроші платників податків. Між появою та втіленням ідеї можуть пройти роки, але ця застаріла космічна парадигма швидко змінюється завдяки появі приватних компаній, таких як SpaceX та Rocket Lab.

За словами співрозмовників видання, NASA як федеральне агентство повинне займатися політикою, і його бюджет залежить від рішень Конгресу США. При цьому важливим є його імідж, кожна невдача може призвести до серйозних наслідків для поточних і майбутніх місій.

“Приватні компанії мають набагато ширші можливості для ухвалення ризиків. До прикладу назвемо SpaceX. Космічна компанія винахідника Ілона Маска “викидає” ракети – або мільйони доларів – щоб отримати натомість цінні дані та швидший розвиток, про що NASA ніколи не могло подумати”, – йдеться в матеріалі.

Вчений-планетолог та космічний технолог доктор Філ Мецгер з Університету Центральної Флориди, який раніше працював з NASA, розповів про приклад переваги підходу “полетимо і подивимося”.

Зокрема, якщо вам коли-небудь доводилося спостерігати за польотом ракети Falcon 9 компанії SpaceX, ви, напевно, чули про так званий вхід в атмосферу. Коли ракета входить у більш щільну частину атмосфери, Falcon 9 запускає три з дев’яти двигунів Merlin 1D і сповільнює апарат, тоді як шлейфи двигунів є тепловим екраном.

Після цього ракета вимикає двигуни, а потім повторно запускає їх для вертикальної посадки – на землю або плавучу платформу в океані.

Мецгер розповів історію про молодого інженера NASA, який працював над дослідженням надзвукового ретроруху, також відомого як запуск SpaceX під час входу в атмосферу. Це був діалог в ті часи, коли SpaceX лише думала над тим, як успішно посадити космічну ракету. Ці спроби робилися в період із 2013 по 2015 рік.

“У NASA було заплановано велику програму з вивчення цього. Ми збиралися почати з багатьох комп’ютерних симуляцій. Потім ми встановлювали двигун на високошвидкісний залізничний вагон і спрямовували шлейф у напрямку руху. Потім ми скидали ракети з висотних аеростатів”, – заявив інженер.

До моменту, коли ракета могла спробувати розвинути надзвукову зворотну тягу, мало пройти багато часу. Тому немає нічого дивного в тому, що так і не сталося. І причина знаходиться в SpaceX.

“Але потім Ілон Маск просто пішов і спробував, і це спрацювало! Тому NASA відмінило всю нашу програму!” – поділився інженер.

За словами Мецгера, SpaceX навіть не довелося приземляти ракету. Одного факту, що апарат зміг сповільнитись та безпечно повернутися через атмосферу, було достатньо, щоб довести життєздатність ідеї надзвукового ретроруху.

Як розповіли у виданні, SpaceX вперше вдалося успішно посадити Falcon 9 у грудні 2015 року на узбережжя мису Канаверал. Перша успішна посадка на плавучу платформу відбулася лише через кілька місяців. З того часу SpaceX запускає більше ракет, ніж втрачає, що значно знижує вартість космічних польотів.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив, що тривають делікатні переговори з Білим домом стосовно дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow по території Росії, стверджуючи, що настав час для “мужності”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 23 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог заперечив інформацію щодо причетності спецслужб країни до підриву пейджерів членів угруповання “Хезболла” у Лівані. Глава країни заявив, що ліванське угруповання має чимало ворогів.

Станом на 22 вересня ЗСУ відновили раніше втрачені позиції на Донеччині та просунулися на Курщині.

Міністерство закордонних справ України у своїй заяві від 22 вересня рішуче засудило черговий прояв зневаги Республіки Білорусь до суверенітету та територіальної цілісності України — проведення так званої “офіційної” зустрічі Олександра Лукашенка з представником російської окупаційної влади на тимчасово окупованій частині території Донецької області України Денисом Пушиліним.