«На одного військового припадає 6-8 платників податків», – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський на пресконференції в Естонії

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці, які працюють та сплачують податки у бюджет країни, також захищають державу.

На запитання журналістів, чи потрібно Естонії передавати українців призовного віку для мобілізації в Україні, президент відповів, що “є питання” до тих громадян мобілізаційного віку, які не на фронті, не сплачують податки в Україні та незаконно виїжджали за кордон.

“Є питання не щодо громадян України, які виїхали із самого початку війни. Виїжджали жінки, чоловіки різного віку. Ніхто не знав, що буде завтра. Усі рятувалися. Ми відкривали всі кордони у дружні сусідні держави, щоб люди не чавили одне одного на кордоні. Але ми відстояли 50% захопленої території на початку війни, відбили ворога. І два роки б’ються наші хлопці. І в цей час є люди, які поза законом перетинали кордон. Це питання до цих людей, чоловіків”, – прокоментував глава країни.

За його словами, громадяни мобілізаційного віку повинні допомагати Україні та бути в Україні.

“Я зараз не говорю, що хтось повинен бути на фронті, а хтось ні. Є закон. Є правило: на одного військового, якого оплачує Україна (з цим нам ніхто не допомагає), припадає 6-8 платників податків. Якщо ви в Україні, не на фронті, але працюєте і сплачуєте податки – ви так само бороните державу. Це дуже потрібно”, – наголосив Зеленський.

Водночас він додав, що громадяни мають або допомагати на фронті, або ж працювати та платити податки, бо інакше не буде грошей на військового: “А не буде військового – не буде кому захищати Україну”.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що США запровадять нові жорсткі санкції, спрямовані на стримування військових зусиль Росії в Україні, включаючи “посередників у третіх країнах, які постачають Росії критично важливі ресурси для її військових”.

Туреччина без офіційного оголошення заборонила своїм експортерам переправляти до Росії американську продукцію військового призначення. Це сталося після того, як Вашингтон пригрозив Анкарі “наслідками” за підтримку російського ВПК.

Індія повернула із зони бойових дій 85 своїх громадян, яких обманом змусили підписати контракт із армією РФ та відправили на війну проти України.

Колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що українські пілоти завершили підготовку у Британії та готові вирушити на допомогу Силам оборони.

Прикордонники та нацгвардійці отримали військові медичні автобуси від Норвезького оборонного агентства в рамках допомоги НАТО Україні.