РФ може скористатися невизнаним Придністров’ям для дестабілізації Молдови – ISW

Джерело: ISW

Влада РФ може відновити свої зусилля та скористатися невизнаним Придністров’ям з метою дестабілізації ситуації у Молдові, аби підірвати український експорт зерна через західне узбережжя Чорного моря.

Зокрема Кремль може розглядати операцію у так званій ПМР як альтернативний спосіб утримати країни від участі в українському зерновому коридорі, попри ослаблену присутність РФ в західній частині Чорного моря.

Кремль може спробувати здійснити операції під фальшивим прапором у Придністров’ї, щоб стверджувати, що Росія повинна захищати етнічних росіян і російськомовних, — пояснили у звіті.

10 січня агентство Reuters повідомило, що в румунському чорноморському порту Констанца у 2023 році відвантажено 36 мільйонів метричних тонн зерна, що є рекордним показником. Водночас близько 40% постачань становило українське зерно.

Раніше ISW оцінювало, що українські удари по активах чорноморського флоту РФ змусили російські військово-морські сили змінити моделі операцій і відвести деякі кораблі від своєї основної бази в окупованому Севастополі на заході Криму. Українські удари також успішно сприяли цивільному використанню Чорноморського зернового коридору в Україні, оскільки міжнародна підтримка цього коридору продовжує зростати, попри вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи та погрози проти неї.

Аналітики зауважили, що ймовірно, у квітні 2022 року та лютому 2023 року РФ намагалася створити інформаційні умови для можливої ​​операції під фальшивим прапором у Придністров’ї, одначе, зазнала невдачі, зокрема й з економічних причин.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.