РФ може регулярно проводити ротацію своїх сил відповідно до втрат на фронті – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Фахівці ISW зауважили, що російська армія має змогу проводити регулярні ротації оперативного рівня, які відповідають втратам окупантів на фронті.

Аналітики наголосили, що загальний темп російських операцій в Україні відповідає словам заступника голови ГУР МОУ Вадима Скібіцького, за повідомленням якого Росія сконцентрувала весь сухопутний компонент своїх військ в Україні. Це дозволяє їй здійснювати ротацію по всій лінії фронту.

“Очевидна здатність Росії генерувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським втратам, ймовірно, надає російським силам можливість поповнювати підрозділи, які російське командування вивело з лінії через деградацію, і пізніше повертати ці поповнені підрозділи на фронт”, – наголосили в ISW.

На думку фахівців, здатність РФ здійснювати оперативні ротації дасть їй змогу підтримувати темп локалізованих операцій на сході України найближчим часом.

Зараз окупанти здебільшого атакують штурмовими групами, які не потребують великої кількості техніки чи високого рівня підготовки бійців.

“Схоже, що російський апарат формування збройних сил поповнює втрати в Україні за допомогою погано підготовленого та відносно недієвого персоналу, який російське командування вважає достатнім для звичайних виснажливих фронтових атак. Ці напади ще не призвели до значних здобутків Росії в Україні з початку жовтня 2023 року, і малоймовірно, що російські війська зможуть продовжувати їх нескінченно таким чином, щоб перетворити тактичні успіхи на оперативні результати”, – вважають аналітики.

Водночас аналітики не впевнені, чи зможуть окупанти так само проводити ефективні ротації, якщо вирішать піти в активний наступ, або ж якщо почнеться новий контрнаступ ЗСУ.

“Інтенсифікація російських наступальних зусиль відправить більше підрозділів на лінію фронту та створить тиск на кількість наявних сил, які могли б взяти під контроль зону відповідальності деградованого підрозділу, поки цей підрозділ перебуває на відпочинку та відновленні. Незрозуміло, чи зможе поточна російська криптомобілізаційна кампанія, яка значною мірою ґрунтується на вербуванні добровольців і примусовій мобілізації засуджених і мігрантів, забезпечити збільшення кількості персоналу, необхідного для проведення ротацій під час інтенсивних наступальних зусиль Росії”, – резюмували фахівці.

  • Володимир Зеленський висловив міркування стосовно майбутніх планів ворожої армії. Зокрема він припустив, що російське військове керівництво намагатиметься здобути у повномасштабній війні проти України “якісь успіхи” перед президентськими виборами в РФ у межах інформаційної кампанії.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.