«Ситуація стає гіршою з кожним днем присутності росіян», – Галущенко про Запорізьку АЕС

Джерело: Міненерго

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочої поїздки до Запорізької області заявив, що росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію на Запорізькій АЕС, адже вона щодня погіршується.

Очільник Міненерго підкреслив, що погіршення ситуації на окупованому об’єкті констатують, зокрема, експерти МАГАТЕ, представники якої перебувають на ЗАЕС.

“Нещодавно була заява МАГАТЕ про те, що інспекторів не допустили до реакторних залів. А це означає, що росіяни ховають реальний стан справ. Він нам відомий: це деградація устаткування. Станція не працює в системі з вересня 2022 року, а складне устаткування АЕС має постійно працювати. Проте роботи для його підтримки не проводяться, і це призводить до деградації”, – пояснив Герман Галущенко.

Міністр наголосив, що представники “Росатому”, які перебувають на окупованому об’єкті, є злочинцями за нормами міжнародного права і обов’язково понесуть відповідальність за це.

“Вони мають ілюзію, що контролюють ситуацію на станції щодо ядерної і радіаційної безпеки. Але, на жаль, ситуація стає гіршою з кожним днем їх присутності”, – наголосив очільник Міненерго.

А також зазначив, що після деокупації для повернення до експлуатації хоча б одного з шести енергоблоків ЗАЕС потрібно буде провести величезну роботу.

Під час поїздки на фронт лідеру фракції “Євросолідарність” Петру Порошенку подарували російський дрон “Ланцет”, котрий збили військові.

Російська інфлюенсерка Валерія Федякіна обманом виманила у інвесторів понад 22 мільйони доларів, які потім надіслала на потреби українського війська.

Український боксер Олександр Усик закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа посприяти у звільненні бійців “Азова” та інших українців з російського полону. 

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках.