Українська письменниця та військова Ярина Чорногуз підтримала ідею мобілізації жінок

Джерело: Ярина Чорногуз/Facebook

Українська письменниця, військовослужбовиця та морська піхотинка Ярина Чорногуз підтримала ідею мобілізації жінок та наголосила на її важливості. 

“Я підтримую ідею мобілізації жінок. Певної кількості, наприклад ста тисяч, відповідно до потреби в армії. З відбором відповідно до фізичних здібностей, бажання і професійних навичок”, – зазначила Чорногуз.

Вона припустила, що ті, хто працюють за ноутбуком та/або водить авто, здатні стати пілотом чи штурманом дрона. Ті, хто не бояться крові, кмітливі та відповідальні в навчанні та вмінні дбати про здоровʼя інших, можуть бути бойовими медикинями, а жінки, які щодня займаються спортом – піхотинками та розвідницями.

“Не кажучи вже про штабні посади та інші посади забезпечення, на яких, на мій погляд, жінки себе нерідко ефективнішими та системнішими показують. Це все реально. І таких жінок в Україні достатньо”, – сказала військова.

Вона також додала, що, на її думку, жінки “не поспішають в армію” через страх зіткнутися зі “знеціненням чоловіками та вказуваннями типу “бабо, знай своє місце””. Саме тому Чорногуз висловила ідею створення профільних жіночих підрозділів.

“Аби убезпечити цих жінок від стереотипів про “анажедєвачка”, яким важлива відсутність конкуренції з фізичнимии перевагами чоловіка під час претендування на бойові посади, вважаю за необхідне створення профільних суто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань”.

Вона наголосила, що не мають мобілізовувати жінок, які є єдиними опікунками дітей, осіб з інвалідністю, або жінок старшого віку, які мають вже дорослих дітей. 

“Мені особисто, навіть огидно, що обовʼязок жінок захищати Батьківщину у силах оборони – не закріплено законодавчо на рівні з чоловіками. Комусь ця фраза видасться дикою та божевільною, але якщо у тебе як людини у війні з окупантом немає рівного права й обовʼязку з людьми іншої статі піти воювати, вбивати та загинути в посадці за дорогу тобі рідну країну – то про яку справжню свободу, рівність статей і твою повноцінність може йти мова?”

Ярина Чорногуз також припустила, що якщо не буде такої рівності, то це може призвести до погіршення ставлення до жінок від чоловіків після закінчення війни. 

  • Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зауважив, що до проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” включено певні норми, що не відповідають інтересам ЗСУ та не сприяють забезпеченню обороноздатності держави. Мовиться зокрема про пропозицію мобілізації жінок та ротації військовослужбовців.
  • Під час пресконференції президент Володимир Зеленський запевнив, що не збирається підписувати закон про мобілізацію жінок.
  • Раніше заступниця голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, народна депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила нові подробиці законопроєкту щодо змін до мобілізації та військової служби.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала застосування Україною далекобійної зброї по російській території. Вона наголосила на праві України на самооборону в умовах війни, акцентуючи, що такі атаки є відповіддю на агресію Росії.

У ніч на 29 вересня загалом 125 безпілотників атакували вісім регіонів Росії. Найбільше дронів – 67, прилетіло по складу боєприпасів у Волгоградської області РФ.

Українська продюсерка та режисерка Ольга Бесхмельниціна та американець Ітан Брегман, котрі познайомилися під час романтичної поїздки до Венеції в лютому 2022 року, не підозрювали, що їхні стосунки пройдуть через випробування повномасштабної війни. Вже наступного дня після їхньої першої офіційної зустрічі Росія розпочала вторгнення в Україну, але це не зупинило їхнє кохання.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко, котрий нині бере участь в міжнародній безпековій конференції у Швеції, закликав західних союзників припинити боятись главу РФ Володимира Путіна і забезпечити перемогу України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 30 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.