На захопленому сомалійськими бойовиками гелікоптері ООН перебувало четверо українців

Джерело: Олег Ніколенко/Facebook, Reuters

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в п’ятницю, 12 січня, повідомив, що четверо українців перебувало на гелікоптері Організації Об’єднаних Націй, який цього тижня захопили бойовики “Аш-Шабааб” у центральній частині Сомалі.

Замовлений ООН вертоліт із дев’ятьма особами на борту проводив медичну евакуацію, проте технічна проблема змусила його здійснити аварійну посадку поблизу села Гіндхер – території, яка контролюється ісламістським угрупованням бойовиків.

“Наші громадяни були членами екіпажу гелікоптера Місії ООН в Сомалі, який зазнав аварії. Їхні особи встановлено”, – зазначив Ніколенко.

За його словами, гвинтокрил належав приватній українській компанії, яка виконувала контракт на замовлення ООН.

“З’ясовуємо всі деталі аварії та захоплення, стан українців, встановлюємо звʼязок із компанією-власником гелікоптера задля координації дій. Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі разом із іншими причетними відомствами нашої держави”, – додав речник МЗС.

Джерела служби безпеки раніше повідомили Reuters, що також були захоплені громадяни Єгипту, Уганди та Сомалі. 

Уряд Сомалі заявив, що працює над порятунком заручників, але військові офіцери попередили, що такі спроби будуть складними в районі, який більше десяти років перебуває під контролем угруповання, пов’язаного з Аль-Каїдою.

У внутрішній записці ООН, з якою ознайомилося Reuters, йдеться, що одна особа на вертольоті нібито була вбита, а шістьох взято в заручники. Ще двоє осіб втекли та їх місцезнаходження невідоме.

Крім того, Місія ООН з надання допомоги Сомалі (UNSOM) повідомила в п’ятницю, 12 січня, що охоронець ООН був убитий під час мінометного обстрілу ймовірних бойовиків “Аль-Шабааб” поблизу міжнародного аеропорту столиці Сомалі.

Бойовики, які контролюють величезні території на півдні та в центрі країни, ведуть повстання проти уряду Сомалі з 2006 року, намагаючись встановити власне правління на основі свого тлумачення ісламського права.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.