У ЗМІ оприлюднили записи про останні години королеви Єлизавети ІІ

Джерело: Daily Mail

Останні моменти королеви Єлизавети ІІ були записані її старшим співробітником у надзвичайній і глибоко зворушливій записці, яку вперше оприлюднили у ЗМІ.

Особистий секретар королеви сер Едвард Янг перебував у Балморалі, коли Її Величність померла 8 вересня 2022 року. Він описав останні хвилини у документі, який зараз тримається у королівському архіві.

Померла дуже мирно, уві сні. Похилий вік. Вона нічого не відчула, без болю, — зазначив Янг.

Документ є частиною чудової внутрішньої розповіді про хоробрість, старанність і відданість обов’язку покійної королеви в її останні години, що міститься в новій біографії короля “Карл III: Новий король, новий двір” Внутрішня історія” королівського письменника Роберта Гардмана.

У книзі також описують, як невдовзі після того, як сер Едвард написав про смерть королеви, лакей приніс коробку з паперами, знайдену біля ложа. Королева Єлизавета залишила на смертному ложі два листи, які тільки зараз стали відомі публіці. Одне було для її сина Чарльза, а інше — для Едварда Янга.

І хоча зміст листів навряд чи колись оприлюднять, їх існування свідчить, що 96-річна королева усвідомлювала завершення часу перебування на цій землі. Коробка також містила останні документи та королівський наказ: вибір кандидатів на престижний орден за “виключні заслуги”.

Навіть на смертному одрі у неї була робота. І вона це зробила, — пише Гардман про її безпрецедентну відданість обов’язку.

У виданні зауважили, що попри побоювання за її здоров’я, смерть королеви була настільки раптовою, що Чарльзу довелося здійснити раптовий політ до Балморала на гелікоптері, читаючи дорогою записи операції “Лондонський міст” (план дій після смерті королеви). Своєю чергою, персонал не встиг підготувати машину до його зустрічі. Чарльз та його дружина Камілла провели годину наодинці з Її Величністю. Чарльз особисто зателефонував своїм синам — Вільяму та Гаррі, попросивши їх якнайшвидше приїхати до Шотландії.

Гардман описує драматичну історію перехідного періоду на самій вершині, дивлячись на виклики, з якими зіштовхнувся новий король у свій перший рік на троні, включаючи сімейні драми, політичні кризи та питання про майбутнє монархії.

У ньому також описано життєво важливу роль королеви Камілли, стосунки короля з принцами Вільямом і принцом Гаррі, його плани щодо реформування монархії та його позицію, що розвивається на світовій арені.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.