Залужний провів розмову з головою Військового комітету НАТО: обговорили ситуацію на фронті

Джерело: Валерій Залужний/Facebook

16 січня, напередодні засідання Ради Україна-НАТО у військовому форматі на рівні Головнокомандувачів та начальників генеральних штабів, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером.

Український генерал поінформував адмірала Бауера про ситуацію на фронті. У цьому контексті сторони обмінялися думками стосовно тактики та стратегії України й Альянсу в умовах широкомасштабного російського вторгнення.

Залужний наголосив, що у війні такої інтенсивності і масштабу, саме технології відіграють важливу роль. Також обговорили перспективу та можливості об’єднання технологічних зусиль України та НАТО для досягнення перемоги.

Як зауважив Головнокомандувач ЗСУ, під час розмови домовилися детально акцентувати на низку важливих питань 17 січня під час засідання, до якого приєднаюся у форматі відеоконференції.

Зауважимо, Вищий військовий орган НАТО, Військовий комітет, проведе особисті збори 17 і 18 січня 2024 року в Брюсселі. Голова Військового комітету адмірал Роб Бауер, очолить засідання, у якому візьмуть участь начальники Збройних сил Альянсу та їхній запрошений колега зі Швеції. До них приєднаються генерал Крістофер Каволі та генерал Філіп Лавін.

Першого дня верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі (SACEUR) Крістофер Каволі поінформує начальників оборонних відомств про прогрес, досягнутий у реалізації планів стримування й оборони Євроатлантичного регіону (DDA), які прийняли на Вільнюському саміті в липні 2023 року. Ширші обговорення також проводитимуться стосовно оборонної промисловості, оперативного планування та забезпечення.

На завершальній сесії Генеральний секретар НАТО пан Єнс Столтенберг зустрінеться з начальниками Збройних сил Альянсу та запрошеними особами. Обговорення зосередять на нинішніх політичних цілях і вказівках перед засіданням міністрів оборони в лютому 2024 року та самітом у Вашингтоні, у липні 2024 року.

Довідка. Рада Україна — НАТО — орган, координує відносини України та НАТО, створений на Вільнюському саміті 2023 року. До 2023 року функції Ради України — НАТО виконувала Комісія Україна – НАТО.

  • 12 липня відбулося перше засідання Ради Україна-НАТО у Вільнюсі.
  • 26 липня відбулося друге засідання Рада Україна-НАТО, присвячене зокрема безпековій ситуації в Чорноморському регіоні після виходу Росії з “зернової угоди”.
  • 29 листопада під час засідання Ради Україна-НАТО затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі.
  • Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік для представлення стороні НАТО.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Німецький збройовий концерн  Rheinmetall передав Збройним силам України 20 бойових машин піхоти Marder. Їх планували доставити ще наприкінці третього кварталу 2024 року (у вересні).

Президент України Володимир Зеленський вислухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. За підсумком зустрічі він розповів, що солдатів з КНДР застосують в боях найближчими днями.

У ніч проти 25 жовтня Сили оборони знищили російську радіолокаційну станцію зенітно-ракетного комплексу “Бук-М2” та уразили “Бук-М3”. 

Окупанти вранці обстріляли Борову на Харківщині, загинула людина.