До іспанського парламенту вперше обрано депутатку з синдромом Дауна

Джерело: BBC

Мар Гальсеран стала першою жінкою з синдромом Дауна, яку обрано до парламенту в Іспанії. Жінку обрано до регіональної асамблеї Валенсії, що на сході країни.

Гальсеран вважається першою людиною з генетичним розладом, яка увійшла до європейського регіонального чи національного парламенту.

Її обрання назвали “величезним кроком вперед” і “прикладом реальної інклюзії”.

45-річна Гальсеран займається політикою з 18 років, коли приєдналася до консервативної Народної партії Іспанії.

У розмові з газетою The Guardian вона сказала, що хоче, щоб її сприймали як особистість, а не через її діагноз.

“Суспільство починає бачити, що люди з синдромом Дауна можуть зробити великий внесок”, – сказала жінка.

Її обрання вітали колеги-політики та активісти.

Карлос Масон, президент регіонального уряду Валенсії, написав у соцмережах, що обрання Гальсеран – це чудова новина для політики, подолання бар’єрів.

Агустін Матіа Амор з Down España, організації людей із синдромом Дауна в Іспанії, сказав, що раніше подібних випадків не було.

“Це величезний крок вперед і приклад справжньої інклюзії”, – наголосив він.

  • Щоденно народ України захищає європейські цінності та європейську демократію. Проте прагнення до євроінтеграції передбачає й створення власного безбар’єрного середовища, де панує повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, а врешті – існує простір, де кожна людина є центром. Так, під час війни вкотре стає очевидною необхідність дотримання та відстоювання прав людини, зокрема й осіб з інвалідністю, число яких щодня зростає  через злочини окупантів.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.

Генеральна прокуратура Росії подала позов проти низки великих енергетичних компаній Shell, про що свідчать судові документи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

За даними ЗМІ, колишній президент США Барак Обама агітуватиме голосувати за віцепрезидентку США Камалу Гарріс за місяць до виборів.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи.