У російському Башкортостані спалахнули масові протести через вирок одному з активістів

Джерело: “Настоящее время

У Башкортостані, який є республікою РФ, почалися масові протести та сутички із силовиками після того, як Баймацький райсуд ухвалив вирок місцевому екоактивісту та ексглаві забороненої в Росії організації “Башкорт” Фаїлю Алсинову.

За даними ЗМІ, вирок Алсинову винесли за статтею про “розпалювання ненависті чи ворожнечі”. Його засудили до чотирьох років колонії загального режиму. Свою провину активіст не визнав.

Відомо, що справу порушили у квітні минулого року на прохання глави республіки Радія Хабірова, який вимагав притягти активіста до відповідальності за звинуваченням у “розпалюванні міжнаціональної ворожнечі”, “заклики до антидержавних виступів” та “до здійснення екстремістської діяльності”, а також за “дискредитацію Збройних сил РФ “.

Зазначається, що 28 квітня 2023 року обвинувачений виступив у селі Ішмурзіне з промовою башкирською мовою, що “містить висловлювання з негативною оцінкою групи осіб – жителів Кавказу, Середньої Азії, вірменів”.

За словами адвоката активіста, звинувачення Хабірова ґрунтувалося на тому, що Алсинов вжив вираз “ара халик”, яке дослівно перекладається як “чорний народ”, однак у сучасних тюркських мовах використовується для позначення “простих людей”, “простого народу”.

Сьогодні, 17 січня, одразу після оголошення вироку Алсинову, у Башкортостані почалися масові протести. Перед будівлею суду зібралися сотні людей. Мережею почали ширитися кадри протистоянь, а також з’явилися відео із закликом до мешканців Башкортостану, які воюють в Україні, повертатися на свою батьківщину.

Згідно з росЗМІ, силовики застосували проти протестувальників світло-шумові гранати. До суду приїхало кілька машин “швидкої”, щонайменше 20 учасникам протесту довелося надавати допомогу.

Окрім того, внаслідок сутичок щонайменше один активіст постраждав. Силовики розбили йому голову палицею.

Згодом, після затримання кількох протестувальників, силовики розпочали переговори. Учасникам протесту пропонували відійти від будівлі суду, за це обіцяли звільнити затриманих.

Перед переговорами протестувальники вирішили спробувати відтіснити один із заслонів силовиків. Поліціянтів вдалося відсунути на кілька метрів. Своєю чергою, силовики перекрили всі підходи до будівлі суду за допомогою автомобілів та тракторів комунальників.

Союзники активіста запевнили, що блокуватимуть дороги в Башкортостані, якими до Баймака їдуть силовики, і не дадуть вивезти Алсинова до колонії.

Поліція Башкортостану вже порушила кримінальну справу за статтею про масові заворушення (212 КК) стосовно учасників протестної акції біля суду в Баймаку.

Своєю чергою, російський репер Моргенштерн, якого в РФ визнали іноагентом, опублікував Stories на своїй сторінці в Instagram із натяком на підтримку протестів, йдеться у ЗМІ.

Скриншот

Скриншот

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.