Reuters: Пакистан завдав удару по Ірану, розпалюючи напруженість у регіоні

Джерело: Reuters

18 січня Пакистан завдав ударів по бойовикам в Ірані у відповідь на напад через два дні після того, як Тегеран заявив, що завдав з повітря атакував бази на території Пакистану.

Іранські ЗМІ повідомили, що кілька ракет влучили в село в провінції Сістан-Балучестан, що межує з Пакистаном, “убивши щонайменше дев’ять осіб, зокрема четверо дітей”.

Між Пакистаном та Іраном сталося загострення через порушення повітряного простору країни. Раніше в Ісламабаді засудили Іран за напад. Зазначивши, що залишають за собою право на відповідь.

Проте обидві сторони, як виявилося, показали бажання втримати ситуацію під контролем. Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що віддане добросусідським відносинам з Пакистаном, але закликало Ісламабад запобігти створенню “терористичних баз” на своїй території.

Зі схожою заявою виступив Пакистан.

Єдина мета сьогоднішнього акту полягала у реалізації власної безпеки та національних інтересів Пакистану, які є першочерговими і не можуть бути поставлені під загрозу, — заявили у МЗС країни.

Тегеран рішуче засудив удари, заявивши, що загинуло цивільне населення, викликавши тимчасового повіреного у справах Пакистану.

16 січня Іран заявив, що завдав ударів по цілям у Пакистані, які, як він стверджував, були базами Джейш аль-Адль (JAA).

Пакистан, який має ядерну зброю, наголосив, що “постраждали мирні жителі та загинули двоє дітей”. Ісламабад відкликав свого посла з Ірану 17 січня на знак протесту проти “кричущого порушення” суверенітету.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив після розмови зі своїми колегами з обох країн, що жодна сторона не хоче ескалації напруженості.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.