Справа про авіакатастрофу у Броварах має потрапити до суду у 2024 році – ДБР

Джерело: Тетяна Сапьян в етері телемарафону

Радниця ДБР Тетяна Сапьян повідомила, що матеріали розслідування авіакатастрофи гелікоптера з керівництвом МВС України 18 січня 2023 року у Броварах складають 163 томи. Вона припустила, що справа потрапить до суду вже цього року.

Нині триває ознайомлення з матеріалами справи потерпілими, підозрюваними та їх представниками.

Саме досудове розслідування містить 163 томи. Кожен том – це десь 250 сторінок. Для ознайомлення з усіма матеріалами потрібен час. Але у 2024 році обвинувальний акт потрапить до суду, я думаю, що десь весною ми з вами про це поговоримо, – поінформувала Сапьян.

Вона нагадала, що ДБР завершило розслідування авіатрощі у Броварах наприкінці 2023 року.

Рівно рік тому – 18 січня 2023 року – сталась авіакатастрофа з гелікоптером ДСНС у Броварах, внаслідок якої загинуло 14 осіб, зокрема й вище керівництво МВС України.

Того ранку гелікоптер ДСНС України – EC-225 Super Puma (бортовий номер 54) – вилетів з Києва. Вже о 8:20 над Броварами гелікоптер втратив орієнтування і впав поряд з дитсадком “Джерельце” в одному з житлових кварталів міста.

Унаслідок падіння у дитсадку виникла пожежа. У житловій багатоповерхівці поруч вибило шибки. також було пошкоджено три поряд припарковані автомобілі.

На борту гелікоптера перебували 10 осіб. Всі загинули. Мовиться про:

  • Денис Монастирський – міністр внутрішніх справ України
  • Євгеній Єнін – перший заступник міністра
  • Юрій Лубкович – державний секретар МВС
  • Тетяна Шутяк – заступниця керівника Патронатної служби МВС
  • Михайло Павлушко – начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ (начальник охорони міністра)
  • Андрій Маринченко – старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ (охоронець міністра)
  • Микола Анацький – провідний інспектор Департаменту комунікації МВС (фотограф)
  • Олександр Василенко – командир гелікоптера
  • Костянтин Коваленко – другий пілот
  • Іван Касьянов – бортовий механік, прапорщик служби цивільного захисту

Окрім цього, серед жертв є четверо мешканців Броварів: три жінки та дівчинка 2017 року народження, які вранці прийшли до дитсадка. Ще 31 особа зазнала поранень, з яких 13 – діти.

В Офісі президента повідомляли, що оперативна група МВС України прямувала у відрядження до “гарячої точки” у Харківській області.

Серед ймовірних причин авіакатастрофи правоохоронці розглядали три версії:

  • порушення правил польоту
  • технічна несправність
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу

У серпні 2023 року розшифрували “чорні скриньки” гелікоптера.

У звіті ДБР мовиться, що командир екіпажу намагався облетіти багатоповерховий будинок, але різко піднявся, втратив орієнтування в просторі та під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею.

27 листопада 2023 Держбюро розслідувань повідомило про завершення розслідування трагедії в Броварах.

  • У серпні 2023 року, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру 5 посадовцям ДСНС, які були відповідальні за безпеку польотів.
  • Раніше Букви повідомляли про головне з кінопроєкту до роковин загибелі Дениса Монастирського.
  • ДБР оголосило в ​розшук сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича – Романа. Обох підозрюють в оборудках із закупівлями одягу для ЗСУ та завданні збитків державі на майже мільярд гривень, поінформувала радниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.