МЗС РФ різко відреагувало на масштабні навчання НАТО – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

За даними аналітиків, у Кремлі намагаються відвернути увагу з власної агресивної риторики та поведінки щодо НАТО, звинувачуючи Альянс у провокаціях.

Зокрема нещодавно в НАТО заявили про проведення спільних навчань. Коментуючи це, російське МЗС обурилося, сказавши, що ці навчання “мають провокаційний та агресивний характер”. Так, відомство звинуватило НАТО у демонстрації сили на порозі РФ.

Водночас у Москві заявили, що нібито регулярно пропонували НАТО ініціативи щодо деескалації та закликала відмовитися від провокаційних дій. Крім того, Росія нібито перенесла свої військові навчання у внутрішні райони країни.

Офіційні особи РФ звинуватили Альянс у використанні навчань для провокування країн Балтії на підготовку до війни з Росією. Вони також назвали навчання “серією провокацій”. На пленарному засіданні ОБСЄ 17 січня РФ повторила ці звинувачення і наголосила, що навчання Альянсу на кордонах Росії та Білорусії “провокує ескалацію напруженості”.

Своєю чергою, пов’язані з Кремлем посадовці також неодноразово намагалися створити інформаційні умови для майбутніх агресивних дій проти держав-членів НАТО та їхніх сусідів.

Так, російські навчання з радіоелектронної боротьби (РЕБ) у Калінінграді, ймовірно, викликали безпрецедентно високий рівень перешкод GPS у північній та центральній Польщі та південній Прибалтиці 25-27 грудня 2023-го та 10 та 16 січня 2024-го.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.