У Держспецзв’язку заявили, що українці стали жертвами шахрайської розсилки від нібито ДСНС

Джерело: Держспецзв’язку у Telegram

За інформацією Держспецзв’язку, численні українці стали жертвами вірусної атаки через фейкові електронні листи, які нібито надійшли від Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Згідно з повідомленням, фейкова розсилка листів із заголовками “Інформація від Держспецзв’язку України” і “Державна служба України з надзвичайних ситуацій” призвела до завантаження вірусних файлів на комп’ютери десятків українців.

Експерти виявили, що листи містили посилання на архіви на сервісі BitBucket, які, своєю чергою, включали SFX-архіви. Розкриття цих архівів призводило до встановлення в системі програми для віддаленого управління Remote Utilities та відображення “приманки”.

У конкретних випадках використано легітимну програму CCleaner для видалення вірусу, а також зображення з “планом евакуації” від імені ДСНС. Статистика Bitbucket показала, що протягом певного періоду шкідливі файли завантажено більш як 3000 разів.

Довідка. Угруповання UAC-0050, зафіксоване Держспецзв’язком, раніше здійснювало атаки, намагаючись викрадати дані під прикриттям організацій, таких як МЗС України, СБУ, Печерський суд та Укртелеком.

Ця група також вже спробувала впливати на користувачів, використовуючи теми “судових претензій” і “заборгованості”. Розсилкою охоплено користувачів з України та Польщі. Минулого року вже зафіксовано розсилання електронних листів із шкідливим вкладенням, прикладом яких були повідомлення від імені ДСНС, пресслужби Генштабу ЗСУ, СБУ, Держспецзв’язку та CERT-UA.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.