Російські ракети «Кинджал» програють бій із Patriot, що розчаровує Китай — Newsweek

Джерело: Newsweek

Китайські експерти в галузі оборони геть не вражені характеристиками російських гіперзвукових ракет “Кинджал”, особливо коли мовиться про їхню живучість проти систем ППО Patriot, які використовує Україна.

Аналітики зазначають, що Пекін бере це до уваги, оскільки зенітно-ракетну систему американського виробництва розгортає Тайвань, чия армія має понад десяток батарей на додаток до систем ППО власного виробництва.

Китай уважно стежить за успіхами й невдачами свого російського союзника та українських військ, оснащених американською зброєю, щоб підготувати свої сили до потенційного протистояння зі США з питання про майбутнє Тайваню, який Пекін вважає частиною китайської території.

Російські “Кинджали” не змінять правила гри, як сподівався Кремль. З’являється все більше і більше доказів того, що те, що говорять США та Україна стосовно цього, є правдою, — заявив китайський аналітик Інь Цзе про збиті ворожі ракети у листопадовому випуску Ordnance Industry Science and Technology.

За словами аналітиків, “Кинджали” здебільшого базувалися на технології 1980-х років, і зараз їх кількість, ймовірно, дуже обмежена.

Спостерігачі акцентують, що Сполучені Штати також збирають в Україні велику кількість аналітичних даних, які допоможуть удосконалити їхні ракетні можливості в майбутньому і водночас дадуть Пекіну привід для занепокоєння.

  • Президент України Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що хоче, аби до його формули миру приєднався Китай. Однак мирні плани КНР зараз зосереджені на ситуації у Секторі Гази.
  • Китай активно наживається на російському вторгненні в Україну, продаючи до РФ майже все, що потрібно в сучасній економіці, адже Росія більше не в змозі імпортувати це із Заходу.
  • Представник Пентагону у справах Китаю, Тайваню та Монголії Майкл Чейз провів зустріч із заступником директора Управління міжнародного військового співробітництва Центральної військової комісії Китаю Сун Яньчао, у межах 17 переговорів США та КНР стосовно координації оборонної політики на 2024 рік.
  • Посол Китаю в Сполучених Штатах Се Фен зазначив, що адміністрація Байдена може допомогти відновити напружені відносини, почавши з “практичних” кроків, зокрема таких як відновлення укладеного десятиліттями пакту про наукову співпрацю.
  • Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл назвав Китай, Росію та Іран новою “віссю зла” і зазначив, що вони є безпосередніми загрозами для США.
  • За словами американських посадовців та представників галузевих служб безпеки, китайські військові нарощують можливості для виведення з ладу основних об’єктів інфраструктури США.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.