На Донеччині затримали агента, який вишукував HIMARS та Leopard під Авдіївкою

Джерело: СБУ

Співробітники Служби безпеки України викрили агента ФСБ РФ, який планував серію ракетно-артилерійських ударів на позиції Сил оборони в Донецькій області. Ще він зосереджував свою увагу на пошуку реактивних системах залпового вогню HIMARS, танках Leopard та бойових машинах піхоти Bradley.

Основними об’єктами ворога були штаби та стратегічні пункти підрозділів Збройних сил України під Авдіївкою. Також агент ФСБ цікавився можливими маршрутами переміщення важкого озброєння українських військ в напрямку фронту. Для здійснення ударів по об’єктах Збройних сил України російський агент повинен був виявити їхню локацію та передати координати ФСБ.

Агент був вчасно виявлений співробітниками СБУ, що дозволило уникнути серії обстрілів позицій українських захисників під час жорстоких боїв за Авдіївку.

Фото: СБУ

Під час спецоперації фігуранта затримали у його місці проживання, вилучивши його мобільний телефон, який використовувався для фотографування об’єктів Сил оборони та для листування з ФСБ.

За слідством, зловмисником виявився мешканець Мирнограда на Донеччині, якого ФСБ завербувала у грудні 2023 року. Він потрапив у поле зору агресора через розповсюдження інформації про підрозділи Збройних сил України в проросійських Telegram-групах.

Для збору розвідданих для ФСБ, агент обходив прифронтову територію та визначав координати на електронній карті. Потім він передавав своєму російському куратору геолокацію разом із текстовим описом.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисника тримають під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення. Спецоперацію виконали співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуальним керівництвом Донецької обласної прокуратури.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.