На Закарпатті у горах завершили встановлення першого вітрогенератора

Джерело: ТОВ “Френдлі Віндтехнолоджі” у Facebook

На території Нижньоворітської громади, на кордоні Львівської та Закарпатської областей, успішно завершено встановлення першої вітротурбіни вітропарку “Островський”.

Вітротурбіна з одиночною встановленою потужністю 4,8 МВт має висоту башти 120 м і діаметр ротора – 152 м. За такими технічними характеристиками ця вітротурбіна визнається “вітротурбіною середнього розміру” в порівнянні з іншими вітротурбінами, які вже працюють в Україні.

Наступним етапом є підключення до електричної мережі та початок генерації електроенергії для споживачів. Загальна встановлена потужність запланованого вітропарку складатиме 80 МВт. Очікується, що виробництво електроенергії забезпечить екологічно чистою електроенергією приблизно 50 000 домогосподарств щороку.

Впровадження вітроенергетичного проєкту здійснюється компанією “УК “Вітряні парки України”. Договір про соціальне партнерство між вітряним парком “Островський” та Нижньоворітською громадою передбачає внесення 3% від доходу від продажу електроенергії до бюджету громади. Це призначення складає майже півтора мільйона гривень щорічно на розвиток доріг, шкіл, дитячих садків та спортивних закладів.

“І це – сума від генерації лише однієї вітротурбіни, по закінченню будівництва вітропарку цей показник помножиться на кількість встановлених вітротурбін”, – заявили у компанії.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.