Черкащанці пересадили клітини кісткового мозку: донором став брат, який загинув на фронті

Зображення: “Суспільне Черкаси”

Джерело: “Суспільне Черкаси”

Донором для жительки Черкащини, якій зробили пересадку клітин кісткового мозку, став її брат, який загинув на фронті.

“Буду жити за двох і втілювати його мрії”, – розповіла Валентина Чувізова. Жінці 46 років, і зараз вона пройшла плановий огляд в онкоцентрі після операції. Тепер очікує результатів, аби зрозуміти, чи потрібно коригувати терапію.

Минулого року у травні у жінки виявили гостру мієлоїдну лейкемію – онкологічне захворювання кровотворної системи.

В онкоцентрі Валентина пройшла три курси хімієтерапії. Одначе, їй необхідна була пересадка стовбурових клітин із кісткового мозку. Донором тоді став брат-військовослужбовець.

“Він був на позиціях і його сюди викликали. Він здав аналіз крові, сумісність була десять із десяти. Після третьої хімії у мене виявили в легенях гриби. Мені дали зрозуміти, що це довго лікується, і я брату про це сказала. Він каже: “ну швидше, тому що тут таке робиться, що невідомо, чи вийду здати”. Ми хотіли живі клітини підсадити. Лікар запропонував їх заморозити. Брата викликали, це було в кінці літа. Тоді я його востаннє бачила. І він поїхав знову туди, а 5 вересня його не стало”, – розповіла Валентина.

Зображення: “Суспільне Черкаси”

Пересадку Валентині зробили 31 жовтня. Своїм життям насамперед завдячує брату Олександру.

“Коли він загинув, мені стало важче боротися. Але все одно я трималася, не розкисала. Йому дуже хотілося побачити, як це допомогло вилікувати хворобу. Що я залишилась жива, і в мене все добре. Я думаю, що він з неба дивиться і радіє за мене, тому що він дуже хотів, щоб я вилікувалась. Здається, його клітини до мене приживаються”, – поділилася думками Валентина.

Зображення: “Суспільне Черкаси”

За словами завідувача блоку трансплантації кісткового мозку Богдана Скульського, період реабілітації у пацієнтки ще триває.

Валентина Чувізова зазначила, що після повного одужання планує жити за двох: “Житиму за двох, буду втілювати те, що він, можливо, не зробив при житті”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.