Арахамія запропонував розповісти про втрати України у війні

Джерело: LB.ua

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія вважає, що потрібно офіційно озвучити дані щодо втрат України у повномасштабній війні з російським агресором.

Коментуючи питання мобілізації в Україні, Арахамія зазначив, що українці активно мобілізувались на початку повномасштабного вторгнення, коли ворожі війська фактично стояли під Києвом.

Водночас коли ворога відтіснили туди, куди потрібно “10 годин на машині їхати”, ставлення до мобілізації змінилось.

“Не робити мобілізацію не можна, ми всі це розуміємо. Тому що тоді ми повернемось на півтора року назад, коли вони під Києвом будуть, і тоді ми всі будемо знову готовими мобілізуватись, але може бути просто запізно”, – вважає нардеп.

На думку Давида Арахамії, проблема полягає у тому, що українці не розуміють процес служби в армії та вважають, що після вручення повістки їх одразу відправлять помирати на фронті.

Він додав, що такі випадки дійсно були, тому люди не хочуть бути в такій армії.

Арахамія також зауважив, що пропонував керівництву держави розсекретити дані щодо втрат України у війні.

За його словами, коли він питав у людей їх думку щодо втрат ЗСУ, всі відповідали, що загинуло не менше 100 000 бійців.

“А наші втрати набагато менші”, – запевнив він.

  • За даними британських розвідників, у 2023 році втрати російської армії на фронті у живій силі (вбиті та поранені) зросли майже на 300 осіб на добу у порівнянні з 2022 роком.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення РФ, був переконаний стосовно втрат, яких необхідно завдати країні-агресорці, аби зупинити її. Одначе, генерал зауважив, що помилявся.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.