Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на ЗАЕС вкрай нестабільна – гендиректор МАГАТЕ

Джерело: МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій АЕС залишається вкрай нестабільною з дуже реальними потенційними загрозами великої аварії.

Також він анонсував свій четвертий візит на майданчик ЗАЕС, який він планує здійснити на початку лютого 2024 року.

“Ядерної аварії ще не було. Це правда. Але самозаспокоєння може привести нас до трагедії. Так не повинно статися. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб мінімізувати ризики її настання”, – сказав Гроссі.

Також гендиректор МАГАТЕ окреслив низку проблем, які виникли внаслідок окупації ЗАЕС Російською Федерацією:

  • Станція працює зі значно скороченою чисельністю персоналу, який перебуває під безпрецедентним психологічним тиском;
  • Зменшення кількості кваліфікованого та підготовленого експлуатаційного персоналу та складний ланцюжок постачання негативно вплинули на технічне обслуговування обладнання, яке має істотне значення для підтримки безпеки станції;
  • Запорізька АЕС вже вісім разів втрачала зовнішнє електропостачання і доводилося покладатися на роботу аварійних дизель-генераторів як останню лінію захисту від ядерної аварії, щоб забезпечити охолодження ядерного палива у реакторах і басейнах витримки.
  • Непоодинокими є випадки, коли команда МАГАТЕ на ЗАЕС не мала своєчасного доступу до деяких ділянок станції, який необхідний експертам Агентства, щоб мати змогу ефективно оцінювати ситуацію щодо ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС та фіксувати нові події.

У своєму зверненні до Ради Безпеки ООН Рафаель Маріано Гроссі також зазначив, що на інших українських АЕС, що розташовані на підконтрольній Україні території, ядерна безпека та захищеність підтримується, попри складні обставини воєнного часу, зокрема часті сигнали повітряної тривоги.

Нагадаємо, що експерти МАГАТЕ, крім місії на окупованій Запорізькій АЕС, присутні на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській АЕС, а також – на майданчику Чорнобильської АЕС.

Як раніше заявляв голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, подальша окупація Запорізької АЕС лише ускладнить стан ядерної та радіаційної безпеки на промисловому майданчику.

Він також наголошував на недопустимості порушення умов ліцензій на експлуатацію енергоблоків ЗАЕС, які мають експлуатуватися у стані “холодний зупин”. Проте російські окупанти продовжують ігнорувати умови ліцензій.

Безвідповідальні дії російських окупантів з розігріву енергоблоку №4, в умовах відсутності відповідного технічного обслуговування та ремонту обладнання енергоблоків ЗАЕС, безсумнівно мають негативний вплив на безпеку ядерних установок – це несе в собі додаткові ризики відмов обладнання, систем та елементів важливих для безпеки, може ініціювати перехідні процеси, які у результаті можуть призвести до порушень нормальної експлуатації та аварій, в тому числі із важким пошкодженням ядерного палива.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.