Через війну більшість населення України потребує психосоціальної підтримки – МОЗ

Джерело: МОЗ України

Перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров під час засідання ВООЗ заявив, що через повномасштабну війну більшість населення України потребує психосоціальної підтримки.

На 154-й сесії Виконавчої ради Всесвітньої організації охорони здоров’я у Женеві розглянули доповідь генерального директора ВООЗ щодо імплементації резолюції ВООЗ щодо надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я України через повномасштабне вторгнення РФ.

“Ми часто чуємо, що здоров’я не повинно бути частиною політичного порядку денного. Або що ВООЗ не є майданчиком для політичних дискусій. Однак війна Росії проти України триває, і ми змушені продовжувати привертати увагу до цієї жорстокої війни та ще раз нагадувати всім про її вплив на глобальне здоров’я”, – зауважив глава української делегації, перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров.

У своєму виступі Сергій Дубров привернув увагу до руйнівних наслідків російських атак для сфери охорони здоров’я. А також наголосив, що сектор охорони здоров’я України є одним із найбільш постраждалих.

На сьогодні, за повідомленнями ВООЗ, лише на медичні заклади зафіксовано понад 1 498 нападів, внаслідок яких загинуло 112 осіб і 225 осіб зазнали поранень.

Сергій Дубров також відзначив критичний вплив збройної агресії РФ на психічне здоровʼя громадян України, привернувши увагу до того, що більшість населення України потребує психосоціальної підтримки.

Нагадаємо, Україна та Королівство Нідерланди виступили авторами резолюції “Зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки до, під час та після збройних конфліктів, природних та антропогенних катастроф, охорони здоров’я та інші надзвичайні ситуації”.

На сьогодні 12 держав-членів ВООЗ ініціювали проєкт резолюції, яку спрямовано на посилення профілактики, сприяння, захисту та допомоги, пов’язаної з психічним здоров’ям і психосоціальною підтримкою в надзвичайних ситуаціях.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.