Війська РФ проводять наступальні операції на межі Луганської та Харківської областей – ISW

Джерело: ISW

Фахівці Інституту вивчення війни зауважили, що від початку січня російські війська почали наступ на ділянці адмінкордону Луганщини та Харківщини і досягли невеликих успіхів.

Про триваючий наступ окупантів 30 січня заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони України Крило Буданов. За його словами, мета окупантів – вийти до річки Жеребець, що на межі Харківщини та Луганщини, а також до адмінкордонів Донеччини та Луганщини.

Водночас Буданов вважає, що окупанти не досягнуть своїх цілей і вже до весни їх війська будуть виснажені.

В ISW наголосили, що заяви глави ГУР МОУ збігаються з їх спостереженнями про те, що росіяни активізували зусилля на даному напрямку ще на початку січня.

Російські війська нещодавно досягли тактичних успіхів на південний схід від Куп’янська вздовж критичного шляху P07 Куп’янськ-Сватове біля Крохмального та, ймовірно, посилюють наступ на північний захід і захід від Крохмального в напрямку річки Оскіл.

На думку аналітиків, росіянам вдасться здобути деякі переваги на тактичному рівні навколо Куп’янська, та навряд чи це дозволить їм здійснити широкі механізовані маневри, аби захопити більше території Харківщини і просунутись до адмінкордонів Донеччини та Луганщини.

За даними фахівців, підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу РФ активні в районі Куп’янська і здатні вести фронтові наступи на чолі з піхотою, але не продемонстрували спроможності проводити широкомасштабні механізовані маневри після того, як вони були розгорнуті на цій осі ще понад рік тому.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський повідомив, що російські армійці збільшили кількість наступальних та штурмових дій.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.