Hubble виявив яскраву групу галактик, що «згрупувалися» навколо чорної діри

Джерело: Nasa

Космічний телескоп NASA Hubble виявив групу галактик LEDA 60847, що взаємодіють між собою.

За даними агентства, LEDA 60847 класифікується як активне галактичне ядро, або AGN. Воно має надмасивну чорну діру в центральній частині галактики, яка накопичує матерію. AGN поширює випромінювання в усьому електромагнітному спектрі і світить надзвичайно яскраво.

Вказано, що досліджуючи потужні надмасивні чорні діри, які знаходяться відносно близько, астрономи можуть краще зрозуміти, як вони ростуть і впливають на галактики.

Це зображення LEDA 60847 поєднує ультрафіолетові, видимі та близькі до інфрачервоних дані. Ультрафіолетове світло відслідковує світіння зоряних розплідників і використовується для виявлення найгарячіших зірок. Видиме світло показує зорі та речовину з помірною температурою, а також те, як все це виглядало б для наших очей.

Зазначається, що злиття галактик є відносно поширеним явищем. Більшість великих галактик є результатом злиття менших галактик. До прикладу, Чумацький Шлях містить сліди інших галактик, що свідчить про те, що він також є результатом минулих злиттів.

На думку астрономів, нині відбувається злиття від 5% до 25% всіх галактик.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.