Україна вимагає від Монголії заарештувати Путіна, коли той прибуде з візитом

Джерело: МЗС України.

Україна закликала владу Монголії заарештувати президента Росії Володимира Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду. Російський диктатор планує 3 вересня відвідати цю країну на запрошення її президента Ухнаагійна Хурелсуха.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна, звинувативши його у воєнному злочині – незаконній депортації сотень дітей з України. У Кремлі звинувачення відкинули, назвавши їх політично мотивованими. Ордер зобов’язує 124 країни, серед яких є й Монголія, заарештувати Путіна та передати його до Гааги для суду, якщо він ступить на їх територію.

У Міністерстві закордонних справ висловили сподівання на те, що влада Монголії усвідомлює, що російський президент – воєнний злочинець і додали, що викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям.

“Ми закликаємо владу Монголії виконати обов’язковий міжнародний ордер на арешт і передати Путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі”, – йдеться в повідомленні МЗС України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков на цю вимогу відповів: “У нас чудовий діалог з нашими друзями з Монголії”.

Він додав, що Кремль не має жодних переживань у зв’язку з членством Монголії в МКС, і усі подробиці поїздки заздалегідь обговорено.

Депутат Державної думи від партії “Єдина Росія” Андрій Колесник запропонував провести ядерний вибух на території Росії. Він аргументує це тим, що багато міжнародних політиків стали ігнорувати загрозу ядерної зброї, і вважає, що Росія повинна нагадати світові про цю небезпеку.

Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в Бундестазі, Рольф Мютценіх, виступив з пропозицією заснувати міжнародну контактну групу для підтримки мирної ініціативи у війні між Росією та Україною.

Сьогодні, 14 вересня, вдруге за 2 дні відбувся обмін полоненими. Цього разу вдалось повернути 103 військових. З них 82 рядових та сержантів і 21 офіцер. Крім того, вдалось обміняти 23 бійці бригади “Азов”.

13 вересня російська армія завдала удару по енергооб’єкту в Сумській області, внаслідок чого загинув 54-річний працівник підприємства, а ще семеро людей отримали поранення.

За весь час окупації Сєверодонецька в Луганській області російські загарбники забезпечили опалення лише в кількох будинках місцевих мешканців.