1750 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ

Джерело: Міністерства культури та інформаційної політики України

Станом на 25 листопада 2023 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 750 об’єктів культурної інфраструктури.

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській,  Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та м. Києві.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 49% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.

Пошкоджень і руйнувань зазнали об’єкти культурної інфраструктури у 266 територіальних громадах (18,1% від загальної кількості територіальних громад України), зокрема: у Донецькій – 83%, Сумській – 53%, Харківській – 52%, Чернігівській – 46%, Херсонській – 43%, Луганській – 42%, Миколаївській – 42%, Запорізькій – 36%, Київській – 26%, Дніпропетровській – 19%, Хмельницькій – 15%, Житомирській – 12%, Одеській – 8%,  Черкаській – 5%, Львівській – 4%, Вінницькій – 3%, Закарпатській – 2%, Полтавській – 2% областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  • клубні заклади – 864;
  • бібліотеки – 613;
  • заклади мистецької освіти – 136;
  • музеї та галереї – 106;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 31.

У відомстві зазначили, що на кінець листопада 2023 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.