Defense Express: Для атаки на Київ РФ, ймовірно, застосувала гіперзвуковий «Циркон»

Джерело: Defense Express

7 лютого під час ракетної атаки РФ, ймовірно, спробувала для ураження цілей у Києві використати свою так звану “гіперзвукову” ракету ЗМ22 “Циркон”.

Зокрема на підтвердження припущення вказують фото, які оприлюднили у мережі. На одному з уламків розгледіли маркування “3М22”, що відповідає цій ракеті.

Джерело: defence-ua

Враховуючи те, що уламки “прив’язані” до місця падіння ракети у Дніпровському районі й навряд чи ЛЕП була ціллю “Циркону”, то її підбили Сили ППО. Водночас у зведенні Командування Повітряних сил серед перехоплених ракет значаться лише крилаті ракети типу Х-555/101 та “Калібр”.

Одначе, як стало відомо Defense Express, уламки, знайдені сьогодні, відповідають залишкам ще однієї неідентифікованої ракети, яку росіяни використали на початку року й відносно якої також зробили припущення, що це саме “Циркон”.

Відносно цієї ракети, аналітики нагадали, що у РФ її називають “гіперзвуковою”, хоча, скоріш за все, вона, як і Х-47 “Кинжал”, є твердопаливною ракетою, тобто просто розганяється до значної швидкості, нібито до 9 Махів. Дальність її пуску частіше фігурує у межах 600 км, хоча часом декларується й 1000 км.

Серед носіїв цієї ракети, яка створювалася для пуску з кораблів та підводних човнів, наразі відомі лише фрегат “Адмирал Горшков” (проєкт 22350) та атомний підводний човен К-560 “Северодвинск” (проєкт 885 “Ясень”), які знаходяться далеко за дальністю її пуску по Україні. Тому, скоріш за все, для пуску “Циркона” міг бути використаний адаптований комплекс “Бастион”, або відомий “Объект-100”.

Зауважимо, під час масованого ракетного обстрілу 7 лютого війська РФ атакували 5 областей України та Київ. Загалом за розрахунками “Економічної правди”, ранкова ракетна атака РФ по Україні коштувала Росії 423,4 мільйона доларів, ворог застосував 64 засоби повітряного нападу.

Довідка. Defense Express – українська інформаційно-консалтингова компанія, що спеціалізується на огляді військової техніки, озброєнь та військово-промислового комплексу України.

Ракета “Циркон” – це протикорабельна ракета з повітряно-ракетним двигуном, що здатна маневрувати. Призначена для ураження кораблів (фрегатів, авіаносців) та наземних об’єктів. За даними росЗМІ, цій ракеті “аналогів немає”.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.