Україна та Естонія готові до початку переговорів стосовно безпекової угоди

Джерело: ОП

7 лютого в Офісі президента провели зустріч із заступницею міністра закордонних справ Естонської Республіки Кюлліке Сілласте-Еллінг. Зокрема обговорили готовність України до якнайшвидшого початку переговорів з Естонією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Заступник глави ОП Ігор Жовква висловив вдячність естонській стороні за нещодавнє консенсусне рішення лідерів ЄС про створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на 2024–2027 роки.

Під час зустрічі основну увагу приділили питанню надання Україні дієвих гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, ухваленою на Вільнюському саміті НАТО у липні 2023 року.

Учасники обговорили структуру майбутньої двосторонньої безпекової угоди та її тематичні блоки. Домовилися про якнайшвидший початок переговорів щодо її укладення.

Українська сторона відзначила лідерство Естонії у низці пріоритетних сфер.

Окремо співрозмовники обговорили реалізацію Української формули миру та підготовку до Глобального саміту миру.

Нагадаємо, що 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті збереження вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Лідери G7 зазначили, що інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.