Невідомі запустили ботнет на Facebook-сторінку Букв під дописами про Залужного та Сирського

Джерело: Букви

8 лютого Facebook-сторінку видання “Букви” атакували боти для накручування вподобайок під новинами про звільнення генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ та призначення на його місце генерал-полковника Олександра Сирського.

Зокрема допис Букв з реакцією п’ятого президента України Петра Порошенка на звільнення Залужного зреагували понад 4000 користувачів. Більшість вподобайок зі смайлом, який сміється – понад 1,9 тисячі – залишили іноземні користувачі соцмережі, з практично пустим профілями.

Така ж ситуація з іншим дописом, про призначення Олександра Сирського на пост Головнокомандувача ЗСУ. Під ним – понад 1,3 тисячі вподобайок, більшість з яких – позитивні – і залишені вони тими ж пустими профілями іноземців.

На цю подію на своїй сторінці у Facebook відреагувала шеф-редакторка Букв Владіслава Чорна. Вона пояснила, як здійснюються такі атаки ботами, і що зробити це може будь-хто охочий:

Технічно це реалізовується через ботоферми. Якщо ви не маєте власної ботоферми (а це дуже затратна річ), є спеціалізовані сайти, де за певну суму можна замовити послуги ботів. Наприклад, “поставити злі смайли туди-то”, або “під цей допис лишити компліментарні коментарі” чи просто дати завдання підписатися на той чи інший акаунт. Тому, розумієте, зробити це може будь-хто, хто вміє користуватися гуглом і має зайвих грошей, вважаючи, що їх краще витратити не на допомогу ЗСУ, а ось так. З іншого боку, це багато говорить про пріоритети. Атакувати незалежне медіа, щоб виправдати сумнівне кадрове рішення звільнення бойового генерала Залужного, намагаючись його дискредитувати під час одного з найважчих періодів повномасштабної війни, не має нічого спільного з роботою на перемогу“.

Вона наголосила, що неможливо перекрити реакцію авдиторії видання ботофермами, особливо – в’єтнамськими. А самі дії свідчать про кризу жанру або кадрову кризу, оскільки подібні дії свідчать про цілковиту профнепридатність виконувачів.

Також додамо, що 80% авдиторії Букв з України й за добу вона не могла розширитись на таку кількість користувачів з В’єтнаму, які, судячи з реакцій під дописами, раптово почали схвалювати призначення на посаду Головнокомандувача ЗСУ Сирського та засуджувати Порошенка.

Додамо, що 8 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський звільнив Валерія Залежного з посади Головнокомандувача ЗСУ. На його місце призначили вже екскомандувача Сухопутними військами Олександра Сирського. Новина про зміну Головнокомандувача викликала здебільшого негативну реакцію у соцмережах.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.