Італія виділить €500 тисяч на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі

Джерело: Одеська міська рада

Цього тижня Італія та ЮНЕСКО підписали угоду щодо виділення коштів на ремонт Спасо-Преображенського собору в Одесі, який влітку 2023 року зазнав пошкоджень внаслідок російських атак.

В Одесі з офіційним візитом перебуває італійська урядова делегація під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа.

У жовтні 2023 року Італія взяла патронат над відбудовою Одеси та розпочала активну співпрацю з ЮНЕСКО з цього питання.

Пан Чечіліа відзначив, що італійці проявляють значний інтерес до України. А з початком головування Італії у G7, з 1 січня 2024 року, питання відбудови України внесено у пріоритети “Великої сімки”.

“Вже цього тижня відбулося підписання угоди між Італійською Республікою та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тис. євро на проведення першочергових відновлювальних робіт у Спасо-Преображенському соборі”, – повідомили в Одеській міськраді.

А також зазначили, що в планах – підписання тристороннього меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія – Україна – ЮНЕСКО), а також безпосередньо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

У межах круглого столу координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам’яток, створення майстер-плану управління об’єктами культурної спадщини. А в перспективі – розроблення рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

Для цього буде створено Наглядову раду, до якої увійдуть всі сторони тристороннього меморандуму, зокрема представники органів влади центрального та місцевого рівня. А також стратегічний, технічний та науковий комітети. Останній, крім українських фахівців, включатиме науковців Політехнічного інституту Мілана та музеїв Трієнале Мілана і MAXXI – національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

Нагадаємо, що внаслідок російського обстрілу у ніч на 23 липня окупанти влучили ракетою у Спасо-Преображенський собор. Ворог фактично знищив вівтарну частину, яку доведеться зносити.

“Попали саме в серце собору – вівтарну частину. Це найголовніше місце, яке може бути в храмі: вівтар, де завершується божественна літургія. Цей вівтар просто зник”, – сказав Максиміан Погореловський, протоієрей, представник Одеської єпархії УПЦ.

За його словами, “чудом” вцілила Касперівська ікона Божої Матері, яка перебувала в епіцентрі вибуху.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.