Дослідження показує, що чорнобильські вовки-мутанти виробили стійкість до раку

Джерело: Sky News

Згідно з дослідженням, в Чорнобилі вовки-мутанти розвинули стійкість до раку.

Еволюційний біолог і екотоксиколог з Принстонського університету в США Кара Лав вивчала, як чорнобильські вовки виживають, попри покоління радіоактивних частинок.

Лав і команда дослідників відвідали Чорнобильську зону відчуження у 2014 році та одягли на вовків радіонашийники, щоб можна було контролювати їхні пересування.

Фото: Reuters

За її словами, нашийники дають команді “в режимі реального часу вимірювати, де знаходяться [вовки] і якій кількості [радіації] вони піддаються”. Вони також взяли зразки крові, щоб зрозуміти, як організми вовків реагують на радіацію, що викликає рак.

Дослідники виявили, що чорнобильські вовки піддаються впливу радіації понад 11,28 мілібар щодня протягом усього свого життя, що більш ніж у шість разів перевищує дозволену норму безпеки для людини.

Кара Лав зазначила, що у вовків змінена імунна система, подібна до онкологічних хворих, які проходять радіаційне лікування, але що більш важливо, вона також ідентифікувала конкретні частини генетичної інформації тварин, які здавалися стійкими до підвищеного ризику раку.

Фото: AP

Численні дослідження на людях виявили мутації, які підвищують ризик раку – наприклад, наявність варіантного гена BRCA підвищує ймовірність розвитку у жінки раку грудей або яєчників.

Але робота дослідників була спрямована на виявлення захисних мутацій, які збільшують шанси вижити від раку.

Лав представила свої висновки на щорічній зустрічі Товариства інтегративної та порівняльної біології в Сіетлі (штат Вашингтон, США) минулого місяця.

Минулої доби унаслідок російських обстрілів загинуло 11 мешканців Донецької області, ще 43 зазнали поранень.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вперше з’явився на публіці після замаху в середині травня. Захід пройшов за суворих умов безпеки, до замку, де проходив виступ, допускалися лише запрошені гості: міністри, депутати, посли та бізнесмени.

За оновленими графіками сьогодні, 6 липня, з 10:00 до 15:00 в Україні не вимикатимуть електроенергію.

У Сан-Антоніо (штат Техас, США) арештували жінку, яка залишила трьох своїх дітей у розпеченій автівці, поки ходила за покупками.

Міністерство оборони США повідомило, що військові навчання з Грузією Noble Partner переносяться на невизначений термін для перегляду двосторонніх відносин. Уряд Грузії звинувачував США у тому, що вони буцімто хочуть відкрити в країні другий фронт проти РФ.