Міноборони Австралії не погодило передачу Україні списаних гелікоптерів Taipan

Джерело: Militarnyi

Австралія поки що заблокувала передачу Україні транспортних гелікоптерів MRH-90 Taipan, які мають утилізувати.

Вперше Україна висловила зацікавленість гелікоптерами MRH-90 Taipan у жовтні 2023 року. З 2021 року 45 гелікоптерів не літали, машини підготували до утилізації.

Передача вертольотів цього типу Україні була б раціональнішою і вигіднішою з фінансового погляду, оскільки зменшила б витрати на утилізацію.

Одначе, міністерка закордонних справ Пені Вонг зазначила, що уряд діяв за порадами Міністерства оборони Австралії, яке проти передачі техніки.

Також оборонне відомство поінформувало уряд про те, що гелікоптери цього типу не підходять Україні, і рекомендувало уряду сформувати власну думку стосовно цього.

Своєю чергою, сенатор Девід Фосетт наголосив, що уряд Австралії має офіційний запит від України на отримання вертольотів цього типу. Крім того, кілька машин залишаються придатними для польотів у транспортній версії і потенційно могли б бути передані ЗСУ.

На що Вонг відповіла, що уряд надалі користуватиметься порадами Міноборони стосовно оптимального використання гелікоптерів.

Зауважимо, Україна зробила запит Австралії на передачу 45 армійських вертольотів Taipan. Раніше країна прийняла рішення утилізувати ці гелікоптери.

Довідка. Taipan – сучасні, повністю цифрові гелікоптери, що мають чотиривісну систему управління польотом, передову авіоніку і провідне у світі обладнання нічного бачення. Понад 500 гелікоптерів Taipan були продані в 14 країн світу.

  • У Чехії та Словаччині в межах ініціативи “Подарунок для Путіна” за тиждень зібрали понад 400 тисяч євро на придбання гелікоптера Black Hawk для воїнів Головного управління розвідки Міністерства оборони України.
  • Австралія оголосила про розширення програми підготовки українських армійців.
  • 7 грудня 2023 року посол Австралії в Україні Брюс Едвардс повідомив, що країна направила Києву додаткову партію MRAP Bushmaster.

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко придбав для Сил оборони 80 “Мавіків” з тепловізорами, а також мікросхеми для 2000 детекторів дронів “Ванільний цукорок”. 

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у межах угоди з урядом Німеччини, повідомляє видання з посиланням на власні джерела. Натомість отримає від Берліна партії нових машин.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.