Порошенка не випустили за кордон на міжнародні зустрічі в Німеччині, Польщі та Ізраїлі

Джерело: пресслужба “ЄС”

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук вкотре не підписав розпорядження про відрядження лідеру фракції “Європейська солідарність” Петру Порошенку для участі в Мюнхенській конференції з безпеки через нібито загрозу його життю за кордоном.

Окрім того, влада зірвала зустрічі п’ятого президента України з політиками у Польщі та Ізраїлі.

Зокрема, попри отримані офіційні запрошення для Порошенка голова ВР не підписав відрядження. Причиною нібито стало звернення керівника ГУР Кирила Буданова щодо “ймовірної небезпеки” для Порошенка під час перебування у Європі.

Лідер фракції нагадав, що 1 грудня його так само незаконно не випустили до Вашингтона, де були заплановані зустрічі із американськими сенаторами і конгресменами.

“Перший раз ви зганьбили СБУ, коли вони написали абсолютно дурного листа, який зараз бояться показувати в суді. Зараз вже ганьблять ГУР. Ви можете, щоб сміялися над вами, але я не дозволю, щоб сміялися над українськими воїнами, тим більше в день, коли ГУР спільно з іншими підрозділами ЗСУ провели блискучу операцію з ліквідації великого десантного корабля. З чим, користуючись можливістю, передаю вітання”, – наголосив він.

Порошенко розповів, що в межах Мюнхенської безпекової конференції заплановані зустрічі з керівництвом Євросоюзу, з шістьма президентами, головами урядів країн-членів Європейського Союзу, які “відіграють надзвичайно високу роль у забезпеченні підтримки України”.

Він також наголосив, що вже 2,5 місяця триває блокування американської допомоги для України.

“У Мюнхені у мене були заплановані зустрічі з делегацією Республіканської партії. А ви знаєте, що конгресмени саме Республіканської партії блокують таке необхідне для України рішення”, – підкреслив Порошенко.

П’ятий президент обурився, що влада прийняла таке рішення – блокування його участі як опозиції – в той час, коли і в зверненні Борреля, і в рішенні Європейської Ради, яке обумовлює виділення Україні 50 мільярдів, написано про парламентську багатопартійність, про парламентський плюралізм і про представленість опозиції.

“Додатково у мене були підтверджені зустрічі в Сеймі Польщі. Хочу нагадати, що з 20 лютого починається повна і тотальна блокада україно-польського кордону. Це ще один провал. Бо дипломатією у нас зараз займаються в офісі на Банковій. Вже зробіть висновки, бо страждають через вас армія, ЗСУ, фермери і український народ”, – констатував Порошенко.

Зазначається, що 15 лютого у Варшаві Порошенко мав заплановані зустрічі з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, головою Комітету із закордонних справ Сейму Павлом Ковалем та депутатами Сейму Польщі для обговорення актуальних питань двосторонньої співпраці, в тому числі проблематики торговельних перевезень.

Тоді як 16-18 лютого на запрошення організаторів п’ятий президент України мав брати участь у 60-й Мюнхенській безпековій конференції, де заплановано виступ Порошенка, а також двосторонні зустрічі з політичними лідерами держав-членів ЄС та представниками Республіканської партії США.

А вже 19-20 лютого у статусі члена Почесної Ради Міжнародного демократичного союзу Петро Порошенко має відвідати Ізраїль у складі делегації високого рівня на чолі з головою МДС Стівеном Харпером.

За словами Порошенка, планувалась зустріч з премʼєр-міністром Ізраїлю Нетаньяху. Зокрема лідер фракції планував обговорити закупівлю високотехнологічного обладнання для виробництва безпілотних літальних апаратів та системи РЕБ, які до цього Ізраїлем не ліцензувались для постачань в Україну.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.