ЄС «докладе всіх зусиль», щоб притягнути РФ до відповідальності за смерть Навального

Джерело: Reuters

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррель в п’ятницю, 16 лютого, заявили, що ЄС зробить усе можливе, щоб притягнути Росію до відповідальності за смерть опозиціонера Олексія Навального.

“Він був повільно вбитий президентом Путіним і його режимом, які не бояться нічого більше, ніж інакомислення власного народу”, – заявили фон дер Ляєн і Боррель.

Лідери Єврокомісії вимагають від Росії встановити факти смерті Навального і “негайно звільнити всіх інших політв’язнів”.

“Ми докладемо всіх зусиль, щоб притягнути російське політичне керівництво та владу до відповідальності”, – додали вони.

ДОВІДКА: Російського опозиційного політика Олексія Навального увʼязнено від початку 2021 року. У серпні 2023 року Московський міський суд засудив політика до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму у справі про екстремізм. За даними УФСИН, Олексій Навальний помер у колонії.

  • Юлія Навальна, дружина Олексія Навального, виступила на Мюнхенській конференції з безпеки через кілька годин після російських повідомлень про смерть її чоловіка.
  • Ув’язнений російський опозиціонер Олексій Навальний в четвер, 1 лютого, закликав росіян протестувати проти президента РФ Володимира Путіна в день виборів у березні, прийшовши на вибори опівдні.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.