Розстріл бійців ЗСУ на «Зеніті»: у 110 бригаді заявили про порушення домовленості росіянами

Джерело: пресслужба 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка

У 110 окремій механізованій бригаді пояснили, чому під час виходу з Авдіївки змушені були залишити важкопоранених військовослужбовців  в укріпрайоні “Зеніт”. Командування домовилося з росіянами про евакуацію армійців, одначе ті порушили домовленість та розстріляли полонених.

Зазначається, що вихід особового складу 110 бригади з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією та артилерійських обстрілів, постійних атак fpv-дронів, атак на евакуаційні автомобілі, обстрілів евакуаційних шляхів. Декількох важкопоранених і загиблих військовослужбовців не вдалося евакуювати.

Ворог розвивав швидкий, масштабний наступ, не лишаючи шансів для повторних спроб.

Через повне оточення опорного пункту “Зеніт” прийняли рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною щодо обміну полонених для надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних правил ведення війни і законів, які захищають військовополонених.

Росіяни повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених і надати їм допомогу, а надалі – обміняти. Тож військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

Що трапилося надалі ми дізналися з ворожих ресурсів. На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції “Зеніт” родичі опізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника – загиблими. За нашими даними ворог також розстріляв Олександра Зінчука та Миколу Савосіка. Про шостого бійця інформація поки не підтверджена, скоріше за все він був з приданого підрозділу, — зазначили у повідомленні.

У бригаді наголосили, що армія РФ – терористи і воєнні злочинці, які розстріляли беззбройних поранених. Відповідні органи проведуть розслідування і встановлять правду за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За злочини проти наших військових ми дамо гідну відповідь! Помстимося за кожного нашого закатованого воїна! Нестерпно боляче за побратимів. Щирі співчуття родинам полеглих воїнів. Честь і Вічна Слава полеглим героям, — мовили у дописі пресслужби бригади.

Також у повідомленні додали, що нині українські війська тримають оборону далі, ворог не припиняє спроб подальшого наступу.

Війна жорстока, ми виборюємо свободу високою ціною.

Своєю чергою, у “Слідство. Інфо” повідомили, що у 110 бригаді підтвердили слова бійця Івана Житника, які він говорив своїй сестрі, що командування домовилось з росіянами про евакуацію, але врешті, домовленості були порушені, росіяни вбили поранених. З виданням також зв’язалися друзі четвертого полоненого, який був на позиції в Авдіївці. Вони також впізнали його на відео росіян.

Зауважимо, Служба безпеки за процесуального керівництва Донецької облпрокуратури розпочала досудове розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

18 лютого в одному з Telegram-каналів опубліковано повідомлення про розстріл шести полонених ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці. Захисники були тяжкопоранені та чекали на евакуацію.

Окрім того, виявлено відеозапис із фрагментом вбивства ще двох воїнів поблизу с. Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого. Не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.