Гуманітарна допомога та проєкти USAID під загрозою через затримку коштів Конгресом

Джерело: “Голос Америки”

Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку (US AID) Саманта Пауер заявила, що проєкти, реалізовані агенцією в Україні, перебувають під загрозою через затримку у схваленні Конгресом додаткового фінансування.

За її словами, усі програми US AID під загрозою. Агентство зробило довгострокові інвестиції, “які ще довгий час приноситимуть дивіденти”, зокрема, в інтеграцію українських залізниць у європейську систему та сільське господарство.

Пауер зауважила, що є низка країн, які голодують, але українські фермери продовжили роботу, готові подолати труднощі з боєприпасами та відновити свої ферми або підприємства після руйнування. Саме тому головним завданням буде доступ до позик під низькі відсотки, до ресурсів. Нині допомогу від агентства отримало 32% аграріїв.

“Це все є в інтересах України та в інтересах Сполучених Штатів, тому що з часом це означатиме менше прямої бюджетної підтримки, більше податкових надходжень, і це в інтересах Сполучених Штатів, тому що справді вразливим країнам знадобиться менше гуманітарної допомоги, країнам в Африці, на південь від Сахари”, – прокоментувала вона.

Адміністраторка додала, що загроза також нависла і над гуманітарними програмами в Україні. Вони спрямовані на найбільш вразливі групи населення – людей, які втратили своє житло через російські обстріли, жінок з дітьми та осіб, що страждають від посттравматичних розладів.

“Думка про те, що ми не зможемо підтримати їх у годину найбільшої потреби, справді дуже темна думка”, – підкреслила Саманта.

Водночас вона зазначила, що в обох палатах Конгресу більшість готова підтримати додаткове фінансування для України.

Речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив, що інформація про інтерв’ю президента Володимира Зеленського американському журналісту Такеру Карлсону не відповідає дійсності. Раніше той брав інтерв’ю у президента РФ.

Останнім часом прикордонники фіксують все більше спроб нелегально перетнути кордон. Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив, що чоловіки готові платити “перевізникам” від $3000 до $20 000.

Протягом минулої доби, 3 липня, по всій лінії фронту зафіксовано 161 бойове зіткнення.

Служба безпеки затримала двох шпигунів ФСБ РФ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одещини й коригували російські удари по військовій інфраструктурі Сил оборони.

4 липня в Україні щорічно відзначається День Національної поліції згідно з указом Президента України від 4 квітня 2018 року.