Надсилайте зброю, а не солдатів: реакція лідерів ЄС на ідею про введення військ в Україну

Джерело: CNN,  Sky News

У понеділок, 26 лютого, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що “не можна виключати відправлення західних військ в Україну”. Його коментарі викликали швидку реакцію різних лідерів.

НАТО: офіційний представник НАТО сказав, що “немає планів” розгортати бойові війська в Україні. Він заявив, що разом зі своїми союзниками альянс вже надає “безпрецедентну військову підтримку” та продовжуватиме підтримувати Україну.

Німеччина: канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що на зустрічі країни погодилися, що “на українській землі не буде жодних сухопутних військ, жодних солдатів, яких туди надсилатимуть європейські країни чи країни НАТО”.

Словаччина: прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що пропозиції західних держав направити війська в Україну призведуть до “значної ескалації напруженості”. Він додав, що його уряд “ніколи не погодиться відправити словацькі війська на війну в Україні”.

Польща: прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що країна “не розглядає можливість надсилання наших солдатів в Україну”, але зазначив, що країна має допомогти Україні захиститися від російського вторгнення.

“Польща не планує вводити свої війська на територію України. Я думаю, що не варто сьогодні спекулювати, чи будуть обставини, які можуть змінити цю позицію”, – сказав він.

Чехія: прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що його країна не розглядає варіанта введення своїх військ в Україну.

“Я переконаний, що ми повинні розвивати шляхи підтримки, якими ми йдемо після агресії Росії. Я вважаю, що нам не потрібно відкривати якісь інші методи чи шляхи”, – сказав Фіала.

Угорщина: міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не готова відправляти в Україну ні зброю, ні військових. 

“Війну потрібно закінчити, а не поглибити та розширити”, – зазначив він.

Велика Британія: прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що не планує розгортати війська в Україні.

“Крім невеликої кількості персоналу, який ми маємо в країні, який підтримує ЗСУ, у нас немає жодних планів щодо широкомасштабного розгортання”, – сказав речник прем’єр-міністра Великої Британії.

Іспанія: речниця уряду Пілар Алегрія заявила, що Іспанія не погоджується з цією пропозицією, і допомога Україні повинна бути обмежена зброєю.

“Єдність була і є найефективнішою зброєю, яку має Європа, щоб протистояти нападу Путіна”, – сказала вона. 

США: офіційний представник Білого дому заявив у понеділок, що Сполучені Штати не планують вводити війська в Україну.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.